Peste 82% dintre romani opteaza pentru plata in numerar la achitarea facturilor si peste 90% dintre cei care platesc facturile de utilitati prefera in continuare sa se deplaseze la un punct de plata, arata un studiu al Alpha Bank prezentat in cadrul conferintei Banking 2.0, organizata de wall-street.ro in parteneriat cu Alpha Bank.

“In general romanilor li se par complicate instrumentele de plata digitala si exista de asemenea perceptia unui grad de nesiguranta fata de acest tip de tranzactii. 82% dintre participanii la un sondaj realizat la jumatatea acestui an au declarat ca prefera sa isi plateasca facturile in numerar. Cash-ul ramane principala metoda de plata in Romania”, a declarat Florin Branici, deputy manager Alternative Channels Division in cadrul Alpha Bank.

Procentul persoanelor care prefera isi plateasca facturile exclusiv prin intermediul cardului ajunge la 3%. De asemenea, punctele de lucru ale furnizorilor sunt preferate pentru plati de catre 43% dintre participanti, bancile si terminalele electronice de plati fiind urmatoarele pe lista, cu procente de 18%, respectiv 17%.

"Am remarcat de asemenea ca mai ales in cazul platilor facturilor de telefonie, clientul vrea sa fie sigur ca furnizorul ii va recunoaste aceasta plata si din acest motiv prefera sa se deplaseze la ghiseu. Si in acest caz vorbim tot despre o incertitudine legata de procesul de tranzactionare", a mai adaugat Florin Branici.

"Romanii vor sa socializeze la plata facturilor"

Sondajul mai arata ca doar 5% dintre participanti spun ca alegerea modalitatii de plata a facturii este facuta si pentru a economisi timp. “Este un procent surprinzator; glumidn putin, asta inseamna ca 95% dintre romani au foarte mult timp si ca pur si simplu vor sa socializeze cand fac plata facturii. Degeaba incercam sa facem campanii pe ‘time saving’, daca aceasta se pare ca nu este problema”, a mentionat Dan Virtopeanu, managing partner Breeze Mobile.

Bancile si furnizorii colaboreaza de regula in domeniul colectarii platilor de utilitati, costul propriu-zis al platilor fiind suportat in general de furnizori.

Un studiu recent realizat de Alpha Bank arata ca romanii prefera in continuare plata in numerar pentru achitarea facturilor si ca majoritatea prefera in continuare sa se deplaseze la un punct de plata (furnizor, banca, posta). Peste 82% dintre romani opteaza pentru plata in numerar la achitarea facturilor si peste 90% dintre cei care platesc facturile de utilitati prefera in continuare sa se deplaseze la un punct de plata.

Sondajul a fost realizat pe un esantion de 1.000 de persoane din mediul urban.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri