Alpha Bank: Cash is king in Romania - utilizatorii vor sa fie siguri ca plata facturilor ajunge la furnizor; 82% din plati, facute cu numerar

Peste 82% dintre romani opteaza pentru plata in numerar la achitarea facturilor si peste 90% dintre cei care platesc facturile de utilitati prefera in continuare sa se deplaseze la un punct de plata, arata un studiu al Alpha Bank prezentat in cadrul conferintei Banking 2.0, organizata de wall-street.ro in parteneriat cu Alpha Bank.

“In general romanilor li se par complicate instrumentele de plata digitala si exista de asemenea perceptia unui grad de nesiguranta fata de acest tip de tranzactii. 82% dintre participanii la un sondaj realizat la jumatatea acestui an au declarat ca prefera sa isi plateasca facturile in numerar. Cash-ul ramane principala metoda de plata in Romania”, a declarat Florin Branici, deputy manager Alternative Channels Division in cadrul Alpha Bank.

Procentul persoanelor care prefera isi plateasca facturile exclusiv prin intermediul cardului ajunge la 3%. De asemenea, punctele de lucru ale furnizorilor sunt preferate pentru plati de catre 43% dintre participanti, bancile si terminalele electronice de plati fiind urmatoarele pe lista, cu procente de 18%, respectiv 17%.

"Am remarcat de asemenea ca mai ales in cazul platilor facturilor de telefonie, clientul vrea sa fie sigur ca furnizorul ii va recunoaste aceasta plata si din acest motiv prefera sa se deplaseze la ghiseu. Si in acest caz vorbim tot despre o incertitudine legata de procesul de tranzactionare", a mai adaugat Florin Branici.

"Romanii vor sa socializeze la plata facturilor"

Sondajul mai arata ca doar 5% dintre participanti spun ca alegerea modalitatii de plata a facturii este facuta si pentru a economisi timp. “Este un procent surprinzator; glumidn putin, asta inseamna ca 95% dintre romani au foarte mult timp si ca pur si simplu vor sa socializeze cand fac plata facturii. Degeaba incercam sa facem campanii pe ‘time saving’, daca aceasta se pare ca nu este problema”, a mentionat Dan Virtopeanu, managing partner Breeze Mobile.

Citeste si:
Transformarea digitala in banking: obiective mari, dar resurse putine
Transformarea digitala in...

Bancile si furnizorii colaboreaza de regula in domeniul colectarii platilor de utilitati, costul propriu-zis al platilor fiind suportat in general de furnizori.

Un studiu recent realizat de Alpha Bank arata ca romanii prefera in continuare plata in numerar pentru achitarea facturilor si ca majoritatea prefera in continuare sa se deplaseze la un punct de plata (furnizor, banca, posta). Peste 82% dintre romani opteaza pentru plata in numerar la achitarea facturilor si peste 90% dintre cei care platesc facturile de utilitati prefera in continuare sa se deplaseze la un punct de plata.

Sondajul a fost realizat pe un esantion de 1.000 de persoane din mediul urban.

Citeste si:
Liberalizarea pieței de energie: Contracte noi doar cu buletinul la...
Liberalizarea pieței de...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri