Felix Daniliuc, ALB: Este momentul sa turam motoarele pentru finantare prin leasing

Este momentul sa turam motoarele pentru finantarea prin leasing, in mod cert, si cu rate rezonabile de crestere de 15-20%, nu cu zone marginale, apreciaza Felix Daniliuc, presedintele Asociatiei Societatilor Financiare (ALB).

"Daca vom corela cifrele inregistrate de catre industria de leasing in primele nou luni si analizele realizate de catre specialisti economici din perspective macro-economice, pot spune ca este cel mai bun moment de a restarta finantarea prin leasing. Este, asadar, momentul sa turam motoarele pentru finantarea prin leasing si exista cateva argumente de natura macro-economica", a spus Felix Daniliuc (foto). Piata de leasing financiar a inregistrat in primele noua luni un avans de 21% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la circa 1,18 miliarde euro, cu un ritm similar de crestere pe segmentul vehiculelor, tendinta care se va mentine cel mai probabil pana la finele anului, astfel incat piata sa ajunga spre 1,6 miliarde euro.

Defalcat, autoturismele si vehiculele comerciale au avut o pondere de 75,2% (887 milioane euro), echipamentele au reprezentat 22,2% (261 milioane euro), iar sectorul imobiliar a atras 2,6% (31 milioane euro). Finantarea echipamentelor agricole continua sa aiba o pondere majoritara in totalul echipamentelor finantate in leasing, de 23%, desi a avut o scadere de 6%.

In opinia sa, "contextul regional este unul favorabil, chiar si global, unde cu exceptia Chinei, suntem intr-un context pozitiv. Un alt element favorabil este dat de cererea interna puternica, ceea ce reprezinta principalul motor de crestere al economiei. Avem, de asemenea, o crestere economica echilibrata pe sectoare. Nu ne mai regasim in circustanta perioadei 2006-2007 cand vedeam ca pe echipamente exista o concentrare masiva pe constructii. Nu mai este cazul. Avem alte auspicii sub care debutam in noul ciclu de crestere economica. Totodata, indicele de incredere economica este la cote maxime, dupa criza", a mai spus Felix Daniliuc.

El a mai arata ca pentru industria de leasing, este cel mai bun rezultat al trimestrului trei din ultimii patru ani. "Ne aflam pe un trend pozitiv, in care perspectivele economiei sunt, de asemenea, foarte bune pentru perioada care urmeaza. Asteptarile pe care le avem cu privire la ritmul anual de crestere a pietei de leasing sunt de circa 15%-20% in urmatorii trei ani, daca avansul economiei va raporta cresteri anuale de 3%-4%".

Citeste si:
Reviriment in piata de leasing financiar: crestere cu 21% in 2015
Piata de leasing financiar:...
Citeste si:
Coronavirus - cum se transmite, simptome, tratament
Coronavirus - cum se...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri