Pentru recuperarea banilor aferenti politei pentru perioada neutilizata din RCA, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) arata ca, in baza originalului politei de asigurare si a certificatului de radiere sau a actelor ce dovedesc vanzarea vehiculului, asiguratorul se v adresa intermediarului sau asiguratorului sau.

"Daca ati vandut/radiat vehiculul si cumparati altul nou, puteti solicita asiguratorului RCA trecerea bonusului de pe vechiul vehicul pe cel nou. Acest lucru il puteti realiza in conditiile in care prezentati documente justificative si data instrainarii este anterioara datei de achizitie a noului vehicul. In situatia in care detineti in proprietate mai multe vehicule, aplicarea sistemului bonus-malus se face individual pentru fiecare vehicul in parte", potrivit ASF.

Autoritatea mai subliniaza ca "este important sa acordati atentie clasei bonus-malus de pe polita dumneavoastra de asigurare, si regulilor stabilite pentru acest sistem. In cazul in care considerati ca incadrarea dumneavoastra in clasa de bonus malus este incorecta, va recomandam sa va adresati ASF, in scris, prin depunerea unei petitii, completand formularul on line de pe pagina ASF din sectiunea Relatii cu Publicul".

Sistemul bonus-malus este reglementat prin normele emise de catre ASF si a fost introdus ca o masura de responsabilizare a posesorilor de vehicule. Acest sistem urmareste ca posesorii de vehicule prudenti sa nu plateasca o prima de asigurare identica cu a celor care produc accidente.

Sursa foto: David Tadevosian / Shutterstock