Autoritatea de Supraveghere Financiara a gasit nereguli in modul de stabilire a primelor RCA de catre unii asiguratori, a cerut refacerea calculelor in aceste cazuri si a decis, totodata, eliminarea plafonului de 10% pentru reducerile comerciale pe care le pot aplica firmele de profil.

"In urma notificarilor primite de la asiguratori privind schimbarea tarifelor de prima au fost identificate probleme in ceea ce priveste corectitudinea calculului actuarial ce a stat la baza stabilirii nivelului acestor prime, astfel incat a fost solicitata, in anumite cazuri, refacerea acestor calcule", se arata intr-un comunicat cu decizii luate de Consiliul ASF, potrivit Mediafax.

De asemenea, in cadrul controalelor care se desfasoara la asiguratori pe parcursul lunii decembrie ASF informeaza ca va urmari modul de calcul al primelor RCA si, in cazul in care se vor constata incalcari ale prevederilor legislatiei aplicabile, isi rezerva dreptul de a sesiza si Consiliul Concurentei. Totodata, ASF a decis eiminarea plafonului de 10% pentru reducerile comerciale care pot fi aplicate tarifelor, astfel ca asiguratorii vor putea practica reduceri fara restrictii.

"Consiliul ASF a aprobat modificarea Normei nr. 23/2014 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila prin eliminarea prevederii conform careia tarifele de prima pot contine reduceri comerciale pana la un nivel maxim de 10%", se arata in comunicat. ASF limiteaza la 10%, din luna ianuarie, reducerile care pot fi practicate pentru RCA.

ASF a anuntat in noiembrie ca va efectua, pe parcursul lunii decembrie, mai multe controale la companiile de asigurari, dupa ce acestea au notificat autoritatea in ultimele doua luni ca vor majora tarifele la politele RCA, preturile urmand sa fie de 4-5 ori mai mari in unele cazuri pe segmentul transporturilor auto.

Autoritatea isi propune, pe langa controlarea companiilor care emit polite RCA pentru transportatori, sa stabileasca un model actuarial de calcul al RCA pentru acestia, impreuna cu Asociatia Romana de Actuariat, care sa fie recomandat ca model de referinta societatilor de asigurari care au notificat cresteri exagerate ale tarifelor.

ASF vrea sa efectueze controale "de anvergura" pentru verificarea cheltuielilor din cadrul companiilor de asigurari si identificarea eventualelor "distorsiuni" (fraude, cheltuieli fictive, daune fictive, transferuri frauduloase de bani) in fluxurile financiare ale companiilor, care ar putea avea implicatii asupra rentabilitatii asiguratorilor si implicit asupra primelor de asigurare practicate.

360b / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri