Francul "supraevaluat" se va mentine la nivelul actual sau se va deprecia usor in 2016, a declarat presedinte Bancii Nationale a Elvetiei (BNE), Thomas Jordan, care a spus ca o depreciere puternica a monedei ar fi binevenita pentru economia tarii, relateaza Wall Street Journal.

Economia Elvetiei a fost afectata in 2015 de decizia BNE de la inceputul anului de a renunta la plafonul care limita cotatia francului la maxim 1,2 unitati pentru un euro, conform Mediafax.

Decizia BNE a dus la intarirea francului in raport cu euro, moneda regiunii care este principala piata de export a Elvetiei. Acest fapt a afectat exporturile elvetiene, care au devenit deodata mai scumpe pentru cumparatorii straini.

Valoarea francului va avea un efect major asupra economiei elvetiene, in acest an, a aratat Jordan.

"Daca francul se va deprecia puternic, ar fi foarte bine pentru economie. Exporturile ar merge mult mai bine, cresterea economica ar fi mai rapida. Daca francul se va aprecia, efectul ar fi invers", a afirmat Jordan intr-un interviu acordat postului de radio SRF.Pentru 2015, BNE estimeaza o crestere a PIB de sub 1%, fata de 2% in 2014.

Banca centrala anticipeaza un avans economic de 1,5% in 2016, care va depinde insa de puterea francului si de evolutia economiei globale. Jordan a aparat in interviu decizia de eliminare a plafonului de apreciere a francului, care era in vigoare de trei ani.

El a explicat ca mentinerea limitei respective nu ar fi fost sustenabila, intrucat banca centrala ar fi trebuit sa cumpere cantitati masive de valuta.

Francul s-a depreciat dupa ce initial a ajuns la paritate cu euro, dar ramane supraevaluat, a precizat Jordan.
In prezent, francul este tranzactionat la circa 1,09 unitati pentru un euro, comparativ cu limita de 1,2 unitati pentru un euro.

BNE a introdus dobanzi negative si este gata sa intervina pe pietele valutare pentru a preveni aprecierea francului, a aratat Jordan.

Sursa foto: Vladimir Wrangel / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri