Misu Negritoiu a declarat ca Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a aprobat modificarea Normei nr.23/2014 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule (RCA) in sensul ca societatile de asigurari vor fi obligate sa coreleze evolutia tarifelor RCA cu nivelul daunalitatii pentru fiecare segment de asigurati.

Cum in ultima perioada se manifesta o tendinta de crestere a tarifelor RCA, ASF anunta pe 5 ianuarie ca ia in calcul impunerea unei corelatii intre nivelul de crestere al tarifelor si nivelul cresterii ratei daunei pentru fiecare segment de asigurati avut in vedere, "necesara si obligatorie pentru asigurarea unei justificari cu privire la evolutiile bruste ale tarifului de prima".

"Consiliul ASF a aprobat clauza amendamentul la Norma 23, cu privire la corelarea primelor de asigurare si majorarile de prime cu daunalitatea", a declarat presedintele ASF, Misu Negritoiu. Modificarile de norma vor intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial.

De asemenea, a fost eliminata componenta de Carte Verde in cadrul fundamentarii tarifelor pentru politele RCA, in cazul operatorilor de transport local si tractoare, si, in ceea ce priveste transportatorii privati rutieri, pentru vehiculele care din cauza limitarilor tehnice nu pot circula in afara Romania, asiguratorii vor emite RCA, fara Carte Verde.

In fundamentarea propunerii de modificare a Normei nr. 23/2014 se stipula ca "asiguratorii RCA au obligatia de a stabili tarifele de prima pe categorii de riscuri omogene, pe perioade de un an, calculate pe baze actuariale general acceptate. Calculele actuariale sunt realizate pe baza datelor statistice acumulate de asigurator in anii anteriori si au in vedere despagubirile platite si respectiv cele care urmeaza a fi platite (rezerve tehnice), precum si diferite criterii de risc stabilite de asigurator".

In continuare,ASF mentiona ca "la calculul tarifelor asiguratorii trebuie sa aiba in vedere fiecare categorie de riscuri omogene stabilita, iar baza de date trebuie sa contine suficiente date, astfel incat calculul actuarial efectuat, sa fie relevant din punct de vedere statistic. Pentru fiecare categorie de riscuri omogene asiguratorul trebuie sa utilizeze suficiente date istorice pentru a putea efectua un calcul relevant. In situatia in care asiguratorul nu detine suficiente date istorice pentru o anumita categorie de risc, acesta trebuie sa utilizeze date din alte surse".

Totodata, "in conditiile in care in ultima perioada se manifesta o tendinta de crestere a tarifelor pe anumite segmente de asigurati, consideram ca impunerea unei corelatii intre nivelul de crestere al tarifelor si nivelul cresterii ratei daunei pentru fiecare segment de asigurati avut in vedere este necesara si obligatorie pentru asigurarea protectiei consumatorilor de produse de asigurare si pentru asigurarea unei justificari privind evolutiile bruste ale tarifului de prima", se arata in nota de fundamentare a propunerii de modificare a Normei nr. 23/2014, aflata in in faza de consultare publica pana la data de 7 ianuarie 2016.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri