De la inceputul si pana la sfarsitul fiecarui an, indiferent de ocazie, ne uram fie „Noroc!”, fie „Sanatate!”, fie si una si alta. „Bunul” nostru cel mai de pret si cel mai dorit este SANATATEA. Dar cum ne ingrijim noi de aceasta? Avem mijloacele financiare necesare pentru a ne ingriji sanatatea? In realitate, statisticile ne arata nu numai ca noi, romanii, nu ne asiguram la modul general, dar nu asiguram nici ceea ce este mai important, respectiv viata si sanatatea.

Gradul de penetrare al asigurarilor este in continuare in scadere si a fost de numai 1,21% din PIB anul trecut, iar in perioada 2009 - 2014, acest indicator nu a atins niciodata 2% din PIB, potrivit Raportului pe 2014 al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF). Din aceeasi sursa aflam ca anul trecut, in medie, un roman a cheltuit 91,2 euro pe asigurari. Iar, daca mentionam si faptul ca asigurarile de sanatate reprezinta circa 1% din segmentul asigurarilor generale, in vreme ce asigurarile auto (Casco si mai ales RCA) reprezinta circa 50% din aceasta piata, tabloul general nu este doar dezolant, ci si ingrijorator.

In acest context al cifrelor care arata cat de mult, prea mult as zice, ne neglijam sanatatea din punctul de vedere al protectiei financiare, doresc sa va aduc doua argumente incontestabile care, in final, duc la concluzia ca: este prea scump sa nu fii asigurat!

La nivelul intregii societati, cu totii suntem nemultumiti de felul in care lucrurile decurg in sistemul public de sanatate: de calitatea serviciilor, a tratamentelor medicale, de faptul ca trebuie sa platim medicamentele, aparatura tehnico-medicala si sa oferim plati informale. Medicii, la randul lor, sunt satui de faptul ca sunt prost platiti si sunt pusi adesea in fata faptului implinit de a nu avea cu ce sa trateze pacientii, emigreaza in masa. In acest context general sumbru, asigurarea privata de sanatate poate interveni sa „umple golurile” prea mari pe care sistemul public de sanatate le are in prezent. Asumarea responsabilitatii in legatura cu propria sanatate si incheierea asigurarii private sunt intr-adevar la latitudinea fiecaruia si reprezinta unicul „antidot” la indemana in aceste circumstante.

Cand starea de sanatate iti este afectata, primele tale griji sunt legate de „Unde ma tratez?” si „Cu ce costuri?”. Iar de cele mai multe ori alegi unde sa te tratezi in functie de costul pe care ti-l permiti la momentul respectiv. Si atunci te intreb: nu crezi ca ar fi mai bine sa alegi unde sa fii tratat doar pe baza calitatii si performantei medicale si sa nu ai grija costurilor? Asigurarea privata de sanatate te ajuta tocmai intr-un astfel de moment, pentru ca iti da libertatea sa alegi sa fii tratat la cele mai bune spitale si clinici printr-un cost, prima de asigurare, pe care il cunosti si ti-l permiti luna de luna sau an de an, in functie de modalitatea de plata aleasa.

Pentru ca tot am ajuns la costuri, un mit ce trebuie demontat este ca asigurarile de sanatate sunt scumpe, sunt un lux pe care doar anumite clase sociale si le permit. Asigurarea de sanatate este unul dintre cele mai flexibile produse financiare prin care se pot accesa acoperiri simple, cum ar fi consultatii, analize si investigatii in ambulatoriu, similar abonamentelor medicale, dar si acoperiri complexe privind spitalizarea, tratamentul cancerului, stomatologie etc. De exemplu, pentru o persoana in varsta de 30-40 ani, costurile pot porni de la 30 de lei pe luna pentru un pachet minim de acoperiri si pot ajunge la 1.000 de lei pe luna pentru produsele complexe, cu acoperire in intreaga lume.

Sigur iti vei dori sa fii tratat sau sa te operezi in mediul privat, in cazul in care te imbolnavesti tu sau cineva drag tie, dar in mediul privat, desi conditiile in care se desfasoara actul medical sunt de o cu totul alta calitate, sunt si cu totul alte preturi. Spre exemplu, banala operatie de apendicita costa in jur de 4.700 – 5.000 lei. O interventie mult mai serioasa, cum este una pe cord deschis costa, in prezent, in jur de 17.000 lei, iar una pe coloana vertebrala poate ajunge si la 21.000 lei, cu tot cu investigatiile premergatoare intrarii in operatie: consultatii, RMN, analize, EKG etc. In medie, doar o noapte de cazare intr-un spital privat costa in jur de 600-700 lei. Desigur, tarifele mai variaza si in functie de medic, de clinica sau spital. Vorbim despre niste costuri semnificative care ar putea fi acoperite de o asigurare privata de sanatate.

Desi greu de crezut, ne bucuram ca in aceasta directie avem o veste buna de la stat, odata cu intrarea in vigoare a noului Cod Fiscal, de la 1 ianuarie 2016, plafonul de deductibilitate pentru asigurarile private de sanatate va creste de la 250 euro, la 400 euro pe an de persoana. Aceasta facilitate fiscala a fost extinsa si pentru primele platite individual, nu doar pentru cele sustinute de catre angajator, astfel ca deductibilitatile pentru asigurarile private de sanatate pot ajunge la un nivel cumulat, angajat plus angajator, de 800 de euro pe an de persoana.

Tot ceea ce trebuie sa faca fiecare dintre noi este sa analizeze si sa constientizeze propriile necesitati, intrucat nimeni altcineva nu poate fi raspunzator in locul nostru pentru protejarea propriei sanatati. Nu putem lasa „bunul cel mai de pret” la mila statului, in voia sortii sau a ajutorului financiar oferit in urma unor campanii de strangere de fonduri, facute de varii fundatii sau ONG-uri, mai ales cand exista astfel de produse care vin din mediul privat, al societatilor de asigurare, fiind totodata „croite” pentru toate tipurile de buzunare.

Altfel spus, ai smartphone si nu ai asigurare de sanatate? Este timpul sa sa analizezi care sunt prioritatile reale in viata ta!

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri