OTP a revizuit contractele pentru conversia creditelor in franci elvetieni

OTP Bank a definitivat contractul pentru conversia creditelor in franci elvetieni, eliminand clauzele considerate ca ar putea fi abuzive in urma discutiilor cu clientii si ANPC, a anuntat insttitutia de credit, care a precizat ca propunerea initiala de contract nu a fost semnata de niciun client.

"In definirea termenilor contractuali, oficialii bancii au tinut cont de informatiile primite din partea clientilor si a reprezentantilor asociatiilor de profil, pe marginea solutiilor ce vizeaza creditele in CHF. Pentru consolidarea unei relatii solide si sanatoase cu clientii sai, OTP Bank Romania a modificat, in scop de clarificare, acele clauze care au fost interpretate negativ, interpretare care s-a indepartat de sensul real al contractului propus initial", se arata intr-un comunicat al bancii , conform Mediafax.

In cazul in care initiativa legislativa privind conversia obligatorie a creditelor va fi aprobata de catre autoritatile statului, banca va aplica un mecanism de compensare a sumelor acordate voluntar ca reducere si cele la care clientii ar fi indreptatiti in urma actului normativ. Astfel, daca eventualele solutii impuse de catre autoritatile statului ar depasi procentual reducerea oferita de catre OTP Bank, prin programul sau voluntar, atunci banca va suporta diferenta, in favoarea clientilor.

In caz contrar, conditiile prevazute in contractul incheiat intre banca si clienti vor ramane neschimbate. Ȋn acest fel, clientii vor beneficia de oferta cea mai avantajoasa pentru acestia. De asemenea, noile clauze contractuale atesta faptul ca acei clienti care solicita conversia, dar nu doresc sa renunte la litigii, pot opta pentru conversie, beneficiind insa de o reducere mai mica.

"Cea mai mare prioritate pe care o avem in momentul de fata este rezolvarea problemelor clientilor cu credite in CHF. Ca urmare a profesionalismului de care echipa de specialisti si comisari ai ANPC a dat dovada in timpul consultarilor, am reusit sa avem o discutie constructiva si benefica pentru clientii nostri. Consider ca ajustarile clauzelor contractuale subliniaza si mai clar beneficiile ofertei noastre pentru clienti si sper ca demersul nostru voluntar ii va ajuta in mod real pe toti clientii OTP Bank. Datorita numarului foarte mare de cereri de conversie inregistrate pȃna in momentul de fata, avem incredere in succesul programului" a declarat in comunicat Laszlo Diosi, CEO OTP Bank Romania.

OTP a lansat, in decembrie 2015, un program de conversie a creditelor in franci elvetieni, bazat pe solutii personalizate, pe termen lung. Programul, care se adreseaza unui numar de 10.500 de clienti cu credite in CHF, garantate cu ipoteca, are ca obiectiv principal reduceri substantiale ale datoriilor actuale ale clientilor, urmand ca sumele ramase dupa aplicarea discountului sa fie convertite in RON sau EURO, la alegerea clientului.

Prin intermediul lui, clientii pot beneficia de o reducere semnificativa a soldului curent al creditului, avand posibilitatea ca in urma conversiei sa plateasca rate mai mici decat echivalentul lor in lei din luna decembrie a anului 2014.

Banca precizeaza ca toate contractele pentru conversia creditelor incheiate cu clientii bancii respecta noua forma si ca propunerea initiala de contract nu a fost semnata de catre niciun client, intrucat aceasta era supusa analizei si dezbaterii celor interesati, inainte de inmanarea formei finale a documentului. In plus, banca nu a intentionat niciodata sa solicite clientilor returnarea banilor rezultati din aplicarea reducerilor, fapt care reiese mult mai clar din noua versiune de contract, potrivit institutiei de credit.

Solutiile propuse au fost concepute pentru fiecare client in parte, in conformitate cu specificatiile creditului sau, anul de acordare, rata initiala a dobanzii si istoricul de creditare a clientului. Programul poate fi accesat de clientii care au intarzieri de cel mult 90 de zile la plata ratelor lunare, inregistrate la momentul conversiei.

Clientii cu restante mai mari de 90 de zile vor putea deveni eligibili daca vor acoperi suma necesara astfel incat intarzierile lor sa nu depaseasca nivelul celor 90 de zile.

Sursa foto: Prawito / Shutterstock
Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri