"Un risc major pentru perspectiva macroeconomica este potentiala implementare a legii darii in plata in forma aprobata initial de Parlament. Aplicarea retroactiva a legii la creditele aflate in prezent in derulare ar putea avea un impact negativ asupra cresterii creditarii, increderii consumatorilor si investitorilor, precum si asupra cererii interne", noteaza Comisia Europeana intr-un raport privind perspectivele economice, publicat joi.

Potrivit legii, debitorul va ceda toate bunurile ipotecate in favoarea creditorului, in situatia in care executarea obligatiilor asumate prin contractul de credit a fost garantata cu doua sau mai multe bunuri. Modificarile au fost intens criticate de catre reprezentantii bancilor.

In decembrie, presedintele Klaus Iohannis a transmis Parlamentului cererea de reexaminare asupra legii privind stingerea creditelor prin darea in plata a imobilelor, invocand faptul ca acest proiect este binevenit, insa forma adoptata de Legislativ, in loc sa-i ajute pe cei cu credite, risca sa creeze "dificultati".

Citeste si:

Proiectul de lege ar fi trebuit sa fie dezbatut marti in Comisia Juridica a Senatului, insa discutiile au fost amanate, deputatul PNL Daniel Zamfir, initiatorul proiectului, motivand ca decizia de amanare a fost luata din cauza unor tergiversari pe care le-ar incerca bancile.

Reprezentantii Consiliului Patronatelor Bancare din Romania au sustinut insa ca bancile nu au solicitat nicio amanare, avand in vedere ca nu au fost invitate la discutii, iar amendamentele nu le-au fost transmise.

Sursa foto: EM Karuna / Shutterstock