Valoarea banilor cash din zona euro a crescut anul trecut la peste 1.000 miliarde euro, aproximativ 30% din aceasta suma fiind pastrata in bancnote de 500 de euro, arata datele Bancii Centrale Europene

Banii aflati in circulatie in cele 19 state din zona euro totalizau 1.080 miliarde euro la finele lunii decembrie, cu aproximativ 8% mai mult decat la inceputul anului trecut, conform Mediafax.

Valoarea a crescut de aproape doua ori in ultimii zece ani, dupa ce in timpul crizei financiare a urcat constant, un trend care reflecta temerile privind zona euro si bancile din regiune, dar si exasperarea populatiei cu dobanzile mici la depozite, potrivit Reuters. Aceasta crestere poate fi justificata partial si de politica de relaxare monetara.

Fenomenul este determinat inclusiv de nervozitatea privind zona euro si institutiile de credit din regiune, iar amploarea cresterii arata ca nu este limitat doar la tarile cu dificultati financiare.

"Sunt doua chestiuni: lipsa de incredere in sistemul bancar si ingrijorarea in privinta posibilelor variante de investitii", a declarat Stavros Zenios, fost membru al board-ului bancii centrale a Ciprului.

Preferinta populatiei pentru cash are un impact negativ asupra depozitelor din banci si slabeste astfel situatia fianciara a acestora. In timp ce valoarea banilor aflati in circulatie a crescut anul trecut, depozitele au consemnat un avans de patru ori mai lent.

Sursa foto: B.Stefanov / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri