Romania a depasit Bulgaria in ceea ce priveste lupta cu cash-ul, in contextul in care un card emis in Romania a efectuat in medie 21,7 plati la POS si 15,3 retrageri de la bancomat, conform statisticilor BCE pe 2015. Bulgaria are de 2 ori mai multe retrageri la bancomat decat platile la POS, tarile mai dezvoltate din Europa Centrala si de Est au de cel putin 3 ori mai multe plati decat retrageri de pe card, in timp ce tarile nordice sunt la distanta de ani lumina de noi, arata statisticile prezentante de reprezentantii MasterCard Romania in cadrul unei intalniri cu presa.

Potrivit statisticilor BCE, un card emis in Romania a fost folosit la POS in 2015 pentru plati in valoare totala de circa 2.975 lei – de 262% mai mult decat un card emis in Bulgaria, insa este la jumatate din valoare fata de Polonia sau Ungaria.

Valoarea medie a unei plati cu cardul a continuat sa scada in Romania, la circa 30 de euro la finalul trimestrului 2 din acest an, in timp ce in Bulgaria media este la 35 de euro. Ungaria este la 24 de euro, Cehia - 26 euro, Polonia - 17 euro, ceea ce inseamna ca, pe masura ce mergem spre Occident, consumatorii sunt mai obisnuiti sa utilizeze cardul pentru cumparaturile cotidiene, de valori mici.

"Desi Romania are o rata de crestere dubla fata de media europeana si, totodata, a 4-a cea mai mare rata de crestere din ECE, ecartul ramane semnificativ si pentru diminuarea sa ritmul trebuie accelerat. Trebuie sa avem insa in vedere si faptul ca aproape jumatate din populatia din Romania traieste in zona rurala, unde gradul de penetrare a serviciilor bancare este inca foarte redus", au subliniat reprezentantii MasterCard.

Pe de alta parte, o serie de masuri aprobate recent (legea cash-back) sau in curs de implementare (trecerea la casele de marcat conectate online la serverele ANAF) au potentialul de a creste semnificativ ponderea platilor electronice. Si instalarea de mPOS-uri la cei mai mari curieri din piata va da un impuls puternic platilor cu cardul.

Cum sta Romania la capitolul numarul de carduri pe cap de locuitor

Potrivit datelor Bancii Centrale Europene (BCE) din 2015, Romania se afla printre ultimele locuri din UE, dar si din regiune, in ceea ce priveste numarul de carduri pe cap de locuitor, cu 0,75 carduri per capita. Ungaria si Polonia au aproape 1 card per capita, in timp ce Bulgaria si Cehia au peste 1 card pe cap de locuitor.

In ceea ce priveste platile cu cardul per cap de locuitor, Romania puncteaza ceva mai bine decat Bulgaria (14 vs. 11 plati), insa tari precum Ungaria (cu 43,7 plati), Cehia (57,2 plati) sau Polonia (66,5 plati) sunt la mare distanta. Daca ne uitam la cifrele raportate de tarile cele mai dezvoltate din Europa observam ecartul real dintre regiunea noastra si Occident, pentru ca Suedia sau Danemarca au aproape 300 tranzactii per cap de locuitor.

Romania a inregistrat in medie 22 de tranzactii la POS pe card in 2015, fata de 47,5 in Cehia, 43 in Ungaria si 70 in Polonia. Bulgaria este codasa regiunii, cu 7,2 plati la POS per card.

Cash-ul a avut un an foarte bun. Ce pondere au platile in numerar

"Am avut un an bun, insa si competitorul nostru - numerarul - a avut un an foarte foarte bun. Suntem inca departe de a castiga lupta cu cash-ul", a declarat Cosmin Vladimirescu (foto), general manager-ul MasterCard Romania, care a precizat ca din totalul platilor circa 91-92% reprezinta in continuare plati in cash.

In perioada iunie 2015 – iunie 2016, numarul platilor cu cardul in Romania a crescut cu 24%, potrivit datelor BNR, dar si volumele retrase de la ATM s-au marit cu 14,6%.

Oficialul MasterCard mentioneaza ca platile cu cardul cresc intr-un ritm mai rapid decat retragerile de numerar, insa diferenta dintre cele doua este inca semnificativa, platile cu cardul reprezentand doar 23% din totalul tranzactiilor pe carduri (iunie 2016), restul de 77% fiind retragerile de numerar.

De asemenea, suma medie retrasa de la ATM intr-o singura tranzactie creste de la 561 lei (iunie 2015), la 604 lei (iunie 2016), insa si suma medie platita cu cardul coboara usor, la 137 lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri