Platile cu cardul la comercianti au atins 77 miliarde de lei, o crestere cu 30% fata de perioada similara de anul trecut (septembrie), in timp ce pe numarul de tranzactii crestere a fost chiar de 32%, a precizat in podcastul Future Banking Catalin Cretu, General Manager pentru Romania, Croatia, Malta si Slovenia in cadrul Visa. Cat ar putea obtine Apple din felia locala a platilor cu cardul?

"Pe portofoliul Visa am continuat sa crestem in ceea ce priveste valoarea platilor la comercianti cu peste 30%, avand mai multe trimestre consecutive in care am reusit sa depasim cresterea pietei", subliniaza Catalin Cretu.

In ceea ce priveste numarul de carduri bancare, piata locala a atins 18 milioane la 30 septembrie, in usoara crestere, dar in continuare sunt circa 4 milioane de carduri inactive.

De asemenea, si datele BNR din trimestrul trei arata o crestere importanta (33%) a numarului de tranzactii cu cardurile de debit si de credit emise in Romania, pana la 220 milioane, fata de 165 milioane cat insumau acestea in T3 2018.

Daca ritmul de crestere s-ar mentine si anul viitor, numarul total de tranzactii cu cardul ar depasi 1,1 miliarde pe an. Pe de alta parte, in ceea ce priveste numarul de POS-uri, piata a depasit 220.000, o cifra care nu este buna raportat la media europeana.

“Continuam sa fim codasii Europei in ceea ce priveste penetrarea POS-ului, desi cresterea pe aceste dispozitive a fost de 12% anul acesta. Romania se afla la o medie de 11 POS-uri la o mie de locuitori, iar Europa este la 30. Bulgaria, cu care ne place mereu sa ne comparam, este undeva la 20. Aici avem de lucru, nu numai ca extindere a retelei de acceptare, dar si prin introducerea unor solutii low-cost cu care speram sa penetram zonele in care costul acceptarii este prohibitiv pentru un anumit segment de comercianti", a explicat Cretu, precizand ca profesiile liberale, taxiurile, instalatorii sau chiar avocatii se numara printre categoriile la care volumele de activitate nu justifica intotdeauna costurile instalarii unui POS.

Anul platilor mobile: 1 milion de carduri Visa sunt deja inrolate in portofelele electronice

Oficialul Visa subliniaza faptul ca portofelele digitale si-au pus deja amprenta asupra tranzactiilor din offline, in contextul in care una din 10 tranzactii in mediul fizic din portofoliul Visa este realizata cu un card inrolat intr-un portofel electronic.

Este clar ca introducerea Apple Pay in Romania a avut un puternic impact in ceea ce priveste platile contactless, marind procentul de crestere pe acest tip de plati. De altfel, Romania se afla in topul 10 la nivel global in ceea ce priveste platile contactless, 9 din 10 tranzactii cu cardul efectuate in magazinele fizice fiind contactless.

Cat ar putea obtine Apple din felia romaneasca a platilor cu cardul?

Potrivit cifrelor publicate de BNR, numarul de tranzactii la POS cu carduri emise de rezidenti, dar cu exceptia emitentilor de moneda electronica (exemplu Orange Money,care a introdus Apple Pay - n.r.), a atins in T3 la 166 milioane, dupa o crestere de 35% fata de trimestrul echivalent din 2018.

La acelasi ritm de crestere, 2020 poate fi anul in care numarul tranzactiilor la POS se va apropia de 900 milioane (cifra anuala), exceptand tranzactiile emitentilor de moneda electronica. Estimand ca ponderea platilor mobile va ajunge la 15%, de la 10% in prezent, peste 130 de milioane de tranzactii ar fi realizate astfel prin telefoane mobile sau wearables.

De asemenea, luand in calcul ca la nivel international platile prin Apple Pay reprezinta 77% din totalul platilor mobile, este posibil ca in 2020 gigantul american sa inregistreze in Romania peste 100 milioane de plati, mai ales daca luam in calcul si emitentii precum Orange Money, Revolut, Sodexo sau Edenred.

Mai exista viata dupa Apple Pay?

Daca ING Bank, Orange Money si Banca Transilvania au preferat sa lanseze portofele digitale proprii pana la intrarea Apple Pay in Romania, in prezent si alte banci din piata iau in calcul, pe langa implementarea Apple Pay, si lansarea wallet-urilor proprii. "As zice ca o crestere cu inca 3-4 jucatori este posibila in aceasta zona. Fiecare banca are un segment de clienti pe care vrea sa ii serviseze cu aceasta solutie si nu isi permite sa ii lasa sa gaseasca solutia respectiva la alti concurenti", afirma managerul Visa.

In acest moment, bancile din tara noastra care si-au dezvoltat propriile aplicatii prin care le permit utilizatorilor sa faca plati mobile sunt Banca Transilvania (BT Pay), BCR (George Pay), Raiffeisen Bank (RaiPay) si ING Bank (ING Pay), toate acestea oferind de asemenea si posibilitatea de integrare cu Apple Pay.

De cealalta parte sunt si jucatori care au intrat pe zona de mobile payments prin partenerierea directa cu portofelul digital detinut de gigantul de tehnologie american, fara a lansa produse proprii: Unicredit Bank, OTP Bank Romania si Credit Europe Bank. Si emitentii de tichete de masa Sodexo si Edenred, dar si FinTech-urile Revolut, Monese si phyre ofera clientilor acces la Apple Pay si in unele cazuri solutia pe Android.

Pe de alta parte, Visa isi propune sa introduca, dupa ce a testat deja tehnologia, si platile prin cod QR, solutie mult mai ieftina care poate rezolva problema costurilor de acceptare pentru multi comercianti din zona rurala. De asemenea, comerciantii vor avea si posibilitatea de transformare a smartphone-ului intr-un soft POS, doar in cazul telefoanelor cu Android, o solutie care de asemenea este mai ieftina chiar si decat un mobile POS.

Adoptarea acestor tehnologii are sens nu doar pentru magazinele fizice, dar si pentru magazinele online, in contextul in care in ecommerce 75% dintre plati se fac in numerar la livrare.

"Aici vrem sa propunem curierilor si comerciantilor sa ofere acceptarea platii cu cardul la livrare. S-a incercat cu mobile POS, dar nu prea a prins. Aici vom propune solutia de QR code, care poate fi generata de curier la livrare. Astfel, dupa ce clientul vede ce a primit, e multumit si vrea sa faca plata cu cardul, curierul poate folosi aplicatia de plata prin QR code sau si mai usor QR-ul poate fi plasat de comerciant pe cutie sau pe AWB", a explicat Catalin Cretu.

Si aplicatiile care livreaza mancare ar putea utiliza aceasta solutie sau companiile de utilitati, o piata cu un potential imens, anual fiind platite facturi de 9 miliarde de euro, doar 5% fiind platite electronic.

Cretu precizeaza ca este foarte importanta contributia comerciantilor, pentru ca ei pot sa educe consumatorul cu privire la plata prin QR, asa cum au facut-o cu platile contactless.

“Secretul progresului galopant in contactless a fost faptul ca acesti comercianti au inteles beneficiile platii cu cardul si au educat detinatorul de card. Asa credem ca se va intampla si cu aceasta noua modalitate de plata”, concluzioneaza managerul Visa.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri