Cristina Dobre, presedintele FLAME, a explicat cum au ajuns la aceasta cifra, pornind de la estimarea ca, in prezent, sunt 5 milioane de romani in strainatate, desi numarul lor exact nu este cunoscut. Astfel, 70% dintre ei- 3,5 milioane de romani- trimit constant bani acasa.

“Conform Eurostat, un roman din Italia castiga net, anual, 19.000 de euro. Am analizat si am ajuns la concluzia ca 9.000 de euro din aceasta suma reprezinta cheltuielile, prin urmare, le raman 10.000 de euro. Dintr-un studiu de-ale noastre, un transfer mediu anual este de 2.000 de euro, ceea ce inseamna ca le mai raman 8.000 de euro, suma care inmultita cu 3,5 milioane de trimitatori ne da un potential total de economii si investitii de 28 miliarde euro, suma care inca nu este catalizata in Romania”, a declarat Cristina Dobre, in cadrul unei conferinte despre diaspora si antreprenoriat.

La suma de 28 miliarde se adauga o alta valoare, provenita din economiile din Romania. Astfel, desi rudele din Romania primesc 2.000 de euro intr-un an, acestea economisesc, la randul lor, o suma totala de circa 2 miliarde euro. “In total, ajungem la suma fabuloasa de 30 miliarde euro, care reprezinta un potential urias pentru societatea romaneasca sau sistemul bancar”, a adaugat aceasta.

Un nou comportament financiar: romanii nu-si mai construiesc case, ci economisesc pentru afaceri

Un alt aspect al studiului a vizat comportamentul financiar al romanilor din strainatate. Astfel, daca in trecut, diaspora investea foarte mult in constructii si imobiliare, in prezent, 64% dintre romani fac economii. Dintre acestia, 18% economisesc in conturile bancare din Romania, iar restul de 46% o fac in bancile din afara granitelor.

Totodata, 62% dintre romani economisesc pentru dezvoltarea unei afaceri. De altfel, sunt state care si-au dat seama de importanta acestui aspect al migratiei si au inceput sa incurajeze spiritul antreprenorial. In Italia, ministrul de Finante a declarat ca 8,4% din companiile inregistrate anul trecut au fost infiintate de romani, iar in Marea Britanie exista intre 10.000 si 11.000 de firme romanesti.

Sursa foto: TZIDO SUN/Shutterstock