"Un risc major de inregistrare a unei tendinte descendente a evolutiilor macroeconomice este eventuala punere in aplicare a legii privind darea in plata, in forma sa actuala. Astfel cum a fost aprobata initial de parlament, legea reprezinta o provocare serioasa la adresa stabilitatii sectorului bancar si ar putea avea un impact negativ asupra cererii interne, precum si asupra increderii consumatorilor si a investitorilor", se arata in Raportul de tara al Romaniei pentru 2016, document de lucru al serviciilor Comisiei Europene, scrie Mediafax.

Documentul nu constituie pozitia oficiala a Comisiei si nu aduce atingere unei astfel de pozitii. Raportul noteaza ca aplicarea retroactiva a legii privind darea in plata pentru stocul existent de imprumuturi, astfel cum se prevede in forma actuala a legiI, poate constitui o provocare pentru mai multe institutii de credit si poate antrena, in viitor, o activitate de creditare mai redusa. Totodata, ridica motive serioase de ingrijorare privind securitatea juridica si stabilitatea sectorului financiar.

"Daca va fi adoptata din nou de catre parlament in forma sa originara, legea privind darea in plata poate genera un risc sistemic pentru intregul sector bancar, cu riscuri pentru stabilitatea sectorului financiar si cu implicatii asupra intregii economii", subliniaza raportul. De asemenea, serviciile Comisiei apreciaza ca punerea in aplicare a legii privind clauzele abuzive din contractele de credit, in cazul in care nu este asigurata uniformizarea jurisprudentei instantelor, reprezinta un alt aspect vulnerabil.

Sursa foto: Apples Eyes Studio / Shutterstock