Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a anuntat astazi cu ocazia publicarii Raportului asupra stabilitatii financiare, editia de primavara, faptul ca banca centrala a identificat pentru prima oara un risc sistemic sever asupra sistemului bancar, cauzat de initiativele legislative care afecteaza stabilitatea si predictibilitatea sistemului, precum este legea privind darea in plata.

Guvernatorul a precizat ca, fata de precedentul raport asupra stabilitatii financiare, banca centrala a identificat doua riscuri suplimentare asupra sistemului financiar din Romania, unul fiind sever si de natura sistemica. Darea in plata, dar si alte initiative cu impact asupra sistemului financiar, si in al doilea rand posibila iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana sunt cele doua riscuri noi din raportul BNR, ambele fiind riscuri sistemice.

"Am luat decizia ca toate propunerile privind cadrul legislativ in sistemul financiar-bancar se concretizeaza intr-un risc sistemic sever, mai ales ca sunt si alte initiative de acest gen, motivate in parte de faptul ca 2016 este un an electroral", a subliniat Isarescu.

Cea mai cunoscuta propunere legislativa cu impact asupra sistemului bancar este darea in plata, dar reprezentantii BNR atrag atentia ca exista o suita de initiative legislative care ameninta sa intervina asupra contractelor de credit incheiate intre banci si clienti.

Isarescu precizeaza ca retroactivitatea legii privind darea in plata s-a mentinut in forma care a fost aprobata in aceasta saptamana de Comisia Juridica, dar nu este singura problema de fond identificata de BNR. Predictibilitatea si stabilitatea cadrului legislativ sunt, de asemenea, ingrijoratoare pentru BNR.

Putem sa motivam ca se intampla peste tot in Europa, dar asta nu inseamna ca nu sunt la fel de riscante (initiativele legislative de acest gen - n.r.) - Mugur Isarescu.

Legea darii in plata a fost modificata saptamana aceasta de deputatii din Comisia juridica. Acestia au scos programul Prima Casa de sub incidenta actului normativ si au crescut plafonul de la 150.000 la 250.000 de euro. Articolele in acest sens au fost votate in sedinta Comisiei juridice de marti

Initiatorul legii darii in plata, Daniel Zamfir, sustinuse anterior, la dezbaterea comisiei juridice privind actul normativ, ca acesta a avut parte de o "campanie virulenta de intoxicare", in timp ce viceguvernatorul BNR Florin Georgescu a invocat "riscul de prejudiciere a sistemului bancar".

Sursa foto: Mediafax

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri