Carpatica Asig va fi auditata de Deloitte, dupa ce sefii firmei de asigurari au fost inlocuiti

Situatia financiara a firmei de asigurari Carpatica Asig, aflata in procedura de rezolutie si grav zguduita de o ancheta a procurorilor anticoruptie, va fi auditata de compania Deloitte Audit SRL, care a fost desemnata in urma unui proces de selectie supravegheat de Fondul de Garantare a Asiguratilor, a anuntat, vineri, Autoritatea de Suprveghere Financiara (ASF).

Anuntul vine dupa ce, joi, ASF a retras aprobarea conducerii Carpatica Asig, care a fost inlocuita temporar cu Fondul de Garantare a Asiguratilor. Fondul a devenit administrator temporar al societatii, avand competenta de a reprezenta asiguratorul, News.

"Compania de audit care va realiza evaluarea societatii Carpatica Asig SA este Deloitte Audit SRL. Selectia si contractarea auditorului financiar au fost supervizate si aprobate de catre Fondul de Garantare a Asiguratilor, administratorul temporar al societatii de asigurare", a precizat ASF, ]ntr-un comunicat de presa.

Auditorul desemnat va efectua evaluarea activelor, datoriilor si capitalurilor proprii ale Carpatica Asig.

Miercuri, procurorii DIICOT au facut mai multe perchezitii in judetele Sibiu, Ilfov si in Bucuresti, la sediile societatii de asigurari Carpatica si la locuintele mai multor persoane. Perchezitiile au vizat si sediul Carpatica Asig din Sibiu.

Dupa mai multe ore de audieri, omul de afaceri Ilie Carabulea si fiul sau Oprea-Nicolae Carabulea au fost retinuti, alaturi de alte cinci persoane - Angela Toncescu, Liviu Stoicescu, Maria Cosa, Georgeta Crideanu si Gheorghe Nasaru. Ei sunt acuzati de constituire de grup infractional organizat, abuz in serviciu, fals informatic, fals material in inscrisuri oficiale si uz de fals, delapidare, evaziune fiscala si spalare de bani.

Surse judiciare au declarat, pentru News.ro, ca gruparea initiata de fiul lui Ilie Carabulea, Oprea-Nicolae Carabulea, s-a dezvoltat pe fondul problemelor din piata asigurarilor, membrii gruparii avand convingerea ca, dupa preluarea Astra SA, Fondul de Garantare nu dispune de resursele financiare pentru a prelua portofoliul de clienti al Carpatica Asig, mai ales in conditiile in care activele societatii sunt insuficiente pentru indeplinirea obligatiilor fata de asigurati si bazandu-se pe faptul ca deschiderea procedurii de faliment nu este o optiune pentru institutiile de supraveghere, "o astfel de masura contribuind decisiv si iremediabil la destabilizarea pietei asigurarilor".

Gruparea constituita de fiul lui Ilie Carabulea este acuzata ca a produs un prejudiciu de aproximativ 70 de milioane de lei. Intr-un alt dosar care a vizat activitatea societatii Carpatica, procurorii anticoruptie i-au trimis in judecata, in 24 aprilie 2014, pe Dan Radu Rusanu, Ilie Carabulea, proprietar al firmelor Atlassib si Transcar, prin intermediul carora controla indirect Carpatica Asig, si pe Marian Marzac, fost director general al Carpatica Asig, la data faptelor membru neexecutiv in Consiliul ASF, precum si societatea Carpatica Asig.

Sursa foto: NuOilSuwannar / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Carabulea da in judecata Patria Bank si cere 40,6 mil. lei
Setari Cookie-uri