Asigurarea agricola devine tot mai mult o necesitate, mai ales ca agricultura este un motor important in dezvoltarea economica a Romaniei si exista un potential ridicat de crestere pe acest segment in urmatorii ani.

Alaturi de vanatoare si pescuit, cresterea animalelor si cultivarea pamantului au fost primele activitati umane folosite pentru procurarea hranei. Avand in vedere schimbarile climatice din ultimii ani si riscurile la care sunt expuse in special culturile, protectia printr-o polita de asigurare este un instrument financiar care ofera siguranta afacerii.

In Uniunea Europeana, Romania se claseaza pe locuri fruntase in ceea ce priveste productivitatea. Astfel, tara noastra ocupa locul intai la productia de floarea soarelui, locul 2 la productia de porumb, locul 4 la volumul de grau exportat, tot 4 la numarul total de ovine, 6 la productia de cartofi, 4 la numarul total de caprine, 10 atat la numarul total de bovine, cat si la productia de lapte si nu in ultimul rand, locul 16 la productivitatea medie, aceasta fiind de 2,100 Euro/ha.

Retail jobs

Din cele 23,8 milioane ha cat insumeaza teritoriul Romaniei, suprafata agricola a tarii este de 14,7 mil. ha (61,7%). Terenul arabil ocupa nu mai putin de 64% din suprafata agricola, 33% din aceasta este ocupata cu pasuni si fanete, iar viile si livezile reprezinta circa 3%.

In acest moment doar aproximativ 30% dintre culturile agricole sunt asigurate, principalul motiv fiind adesea obligativitatea cesionarii acestora in favoarea unei institutii de finantare.

Desi tehnologia a avansat foarte mult in ultimele decade si in domeniul agricol, oferind o gama larga de echipamente si utilaje necesare in aceasta activitate, fenomenele meteorologice au ramas inca o mare amenintare, mai ales pentru productia culturilor de camp.

Solutia pentru protectia financiara in cazul daunelor produse mai ales de fenomenele meteo, ramane asigurarea agricola, care ofera acoperire pentru cele mai importante riscuri la care sunt expuse culturile. Printre acestea enumeram: grindina, incendiu, ploaie torentiala, furtuna si inghet.

Citeste si:
Iohannis și-a exprimat recunoștința pentru mesajul lui Macron
Iohannis și-a exprimat...

Excluderile intalnite in acest tip de asigurare sunt baltirile, imburuienarea, bolile si daunatorii, precum si seceta.

Seceta reprezinta pericolul cel mai greu de combatut pentru fermieri in conditiile in care tara noastra nu detine un sistem de irigatii adecvat. Incepand de anul acesta insa, pe piata din Romania a aparut primul produs pentru acoperirea daunelor produse de seceta care prezinta un real interes printre fermieri.

Crearea unui fond mutual in agricultura ar fi o alternativa pentru acoperirea pierderilor determinate de fenomenele meteo extreme sau de anumite boli ale plantelor. Este extrem de important sprijinul acordat pentru infiintarea si acreditarea unui astfel de fond de catre stat, in vederea cresterii capacitatii agricultorilor de a face fata riscurilor, pentru continuarea productiei agricole si asigurarea securitatii alimentare. Pana la instituirea unei astfel de organizatii, asigurarea agricola are un rol foarte important, aceasta fiind singura modalitate de protectie financiara pentru o afacere sanatoasa si durabila in domeniul agricol.

Citeste si:
Cum ar putea influența anul 2022 anii de glorie pentru industria...
Cum ar putea influența anul...
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Mariana Manole
Mariana Manole este absolventa Facultatii de Marketing si Afaceri Economice Internationale, din cadrul Universitatii Hyperion. Si-a inceput cariera din primul an de facultate in cadrul echipei Raiffeisen Broker de Asigurare – Reasigurare. In prezent detine functia de Account Manager, cu expertiza indeosebi in zona asigurarilor de bunuri si agricole.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri