Creditarea va creste si datorita nivelului scazut al dobanzilor interbancare

In contextul lichiditatii existente pe piata, dobanzile interbancare vor ramane la niveluri scazute, acest lucru contribuind la imbunatatirea creditarii si avand un impact pozitiv asupra investitiilor private, a afirmat Ana Maria Mihaescu, sefa misiunii IFC - divizia de investitii a Bancii Mondiale, scrie Mediafax.

„Odata cu revenirea economiei si cu imbunatatirea perceptiei fata de viitor a companiilor, populatiei si a bancilor, isi va reveni si creditarea. In 2015, PIB-ul a crescut cu 3,7% si ne asteptam sa creasca cu rate in jur de 4% in 2016 si in 2017, avand ca motor exporturile, consumul privat si imbunatatirile din piata muncii.“, este de parere sefa misiunii IFC.

In anii de criza, bancile au digerat destul de greu impactul declinului economic, unele fiind mai mult pe pierdere decat pe profit. Insa, in ultimii ani, bancile au constatat ca cererea de credite da semne de redresare, iar sistemul bancar a reusit anul trecut sa revina pe profit, obtinand un castig record de aproape 4,9 mld. lei. Revenirea pe profit in 2015 vine dupa ce in 2014 sistemul bancar a inregistrat o pierdere record de 4,4 mld. lei, in conditiile in care bancherii au accelerat procesul de curatare a portofoliilor de neperformante.

Creditarea totala a revenit anul trecut pe plus, sustinuta de avantul imprumuturilor in lei, care ating maxim istoric dupa maxim istoric, in conditiile in care ratele dobanzilor la creditele noi acordate companiilor si populatiei au scazut la minime record, odata cu programul de relaxare monetara derulat de BNR prin diminuarea ratei dobanzii de politica monetara. Insa, ritmul de crestere a creditarii totale a ramas totusi anemic anul trecut, avansul fiind de doar 3% fata de 2014.

Citeste si:
Cat pierde economia in 2019 in materie de credite, din cauza OUG 114?
Economistii BT si-au refacut...
Citeste si:
Cele mai bune surse alimentare de vitamina C
Cele mai bune surse...
Sursa foto: Africa Studio/Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri