Raportul, realizat de Camera de Comert Americana in Romania, cuprinde si o analiza comparativa intre Romania si alte sase state europene si semnaleaza decalajul foarte mare fata de media Uniunii Europene in ceea ce priveste indicatorul PIB/locuitor, care reprezenta, in 2014, doar 27% din media UE, desi in ultimii trei ani a crescut cu 4,5%.

Alte dezavantaje semnificative ale Romaniei fata de alte state europene sunt lipsa infrastructurii, considerata a fi printre primele doua obstacole in calea afacerilor, coruptia mediului politic, administratia publica ineficienta si birocratia. Pe de alta parte, Romania a inregistrat o evolutie pozitiva in lupta impotriva coruptiei, gradul de conectare la internet si ponderea angajatilor in tehnologia inalta si medie.

Printre domeniile apreciate de comunitatea de afaceri se numara calitatea capitalului uman, datorata in principal competentelor tehnice si lingvistice. In schimb, acest domeniu cheie pentru atragerea investitiilor este afectat de subfinantarea sistemului de educatie (57% fata de media UE), de nivelul scazut de aliniere a fortei de munca activa cu nevoile pietei muncii, precum si de fenomenul de exod de inteligenta.

Camera de Comert Americana in Romania (AmCham) este cea mai reprezentativa asociatie profesionala de afaceri, infiintata in anul 1993 de un grup de companii americane, dar care reuneste in prezent peste 400 de companii americane, internationale si locale. Acestea au cumulat investitii totale de peste 20 miliarde dolari, generand in jur de 200.000 de locuri de munca.

Sursa foto: Africa Studio/Shutterstock