Aproape de jumatatea anului 2019, criptomonedele, petrolul si plasamentele indirecte in sectorul imobiliar american sunt cele mai performante investitii, luand in calcul doar cele mai populare instrumente financiare tranzactionate la nivel global. Daca analiza ar fi extinsa si la nivelul Romaniei, actiunile Nuclearelectrica ar deveni principalele urmaritoare ale Bitcoin, iar Bursa de Valori Bucuresti, per ansamblu, s-ar situa peste piata din New York.

Bitcoin a revenit puternic luna aceasta, in stilul obisnuit criptomonedelor, moneda urcand cu 60% in doar 16 sedinte de tranzactionare. La nivelul intregului an, Bitcoin inregistreaza o crestere de 125%. Cresterea spectaculoasa a fust pusa in primul rand pe seama amplificarii conflictului comercial dintre China si SUA.

Dintre activele traditionale, petrolul se afla in top anul acesta. Barilul de titei Brent a inregistrat un nou impuls pozitiv in aprilie, atunci cand presedintele american Donald Trump a decis ca nu vor mai exista tari scutite de sanctiuni in cazul importurilor de petrol din Iran, asta dupa ce fostele exceptii expira, in luna mai. La scurt timp dupa anunt, unii analisti internationali, precum cei de la HSBC, au marit tinta de pret pentru barilul de petrol Brent la 67 dolari. Nivelul a fost deja depasit in prezent, petrolul tranzactionandu-se marti la 70,4 dolari.

Dintre cele mai mari fonduri de tip ETF cu expunere sectoriala in SUA, Vanguard Real Estate ETF, un fond cu active de 63,8 miliarde dolari si expunere pe REIT-uri si alte actiuni imobiliare, inregistra cea mai buna performanta in 2019: +19%. Companiile de tip REIT (Real Estate Investment Trust) si REOC (Real Estate Operating Company) sunt supuse unei legislatii speciale, cele mai importante aspecte fiind reprezentate de faptul ca profitul generat de un REIT nu se impoziteaza, iar minim 90% din profit este distribuit actionarilor. In toamana anului trecut, si in Romania a fost lansat un fond mutual care investeste in REIT-uri, acesta fiind administrat de OTP Asset Management. Fondul OTP Real Estate & Construction (OTP REC) inregistreaza in acest an un randament de 8,6%.

Si bursele americane au avut evolutii pozitive in acest an, indicii S&P 500 si Nasdaq Composite marcand pana in prezent cresteri de 12,7%, respectiv 15,1%. Asteptarile pentru Bursa de la New York raman optimiste, majoritatea analistilor mentinandu-si tintele optimiste pentru finalul anului 2019. Mai mult decat atat, intr-o actualizare publicata in luna mai, analistii Deutsche Bank si-au reafirmat estimarea potrivit careia S&P 500 va inchide anul cu un plus de 30%. Potrivit unui sondaj realizat de CNBC, analistii de pe Wall-Street anticipeaza, in medie, un nivel de 2.961 puncte pentru S&P 500 la 31 decembrie 2019, reprezentand o crestere anuala de 18%.

Dupa socul Ordonantei Taxelor din decembrie 2018, Bursa de Valori Bucuresti a fost in revenire anul acesta, evolutia inregistrata pana in prezent fiind peste cea a marilor piete occidentale. BET-TR, un indicele care urmareste cele mai importante 16 companii listate si care include si dividendele, a urcat deja cu 16,3% in 2019. Dintre marile companii romanesti, Nuclearelectrica este liderul incontestabil in acest an, investitorii care detin titlurile producatorului de energie inregistrand deja un castig de 34% din cresterea actiunilor, la care se adauga si un dividend (platibil pe 28 iunie) cu randament 11,4%.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri