Dupa ce s-a prabusit in 2018 si a cauzat pierderi uriase investitorilor de ocazie, Bitcoin a revenit anul acesta cu o crestere de 100%, insa chiar si asa este departe de stralucirea care odata facea pana si bunicutele sa parieze pe acesta. Dintre investitiile clasice, cele mai mari castiguri le-au avut cei care au mizat pe actiunile companiilor tranzactionate pe burse, inclusiv pe cele de la Bursa de Valori Bucuresti.

De ce a crescut Bitcoin?

Nu multe persoane se asteptau la o revenire a Bitcoin in acest an, dupa ce in 2018 pretul criptomonedei cazuse de la un maxim de 16.500 dolari, la 3.260 dolari. Totusi, valoarea Bitcoin s-a dublat in ultimele 12 luni, crestere bazata pe mai multi factori vechiculati de traderi, insa nimic absolut concret.

O prima teorie este reprezentata de faptul ca Facebook a anuntat lansarea criptomonedei Libra, proiect cu potential imens avand in vedere cei 2,4 miliarde de utilizatori pe care platforma lui Mark Zuckerberg ii are. Fara indoiala, anuntul Libra a scos din nou la lumina si a popularizat chiar mai mult tot ceea ce inseamna “crypto”.

Un alt motiv pentru cresterea Bitcoin din 2019 ar fi nesiguranta geopolitica in crestere dupa “razboiul comercial” pornit de SUA si China, dar si avand in vedere startul sezonului electoral in America.

Nu in ultimul rand, o parte din cresterea Bitcoin poate fi pusa pe seama faptului ca o serie de mari companii “cu nume”, precum operatorul telecom AT&T, au inceput sa accepte moneda virtuala. De asemenea, din ce in ce mai multe platforme au inceput sa faciliteze accesul utilizatorilor la tranzactionarea Bitcoin.

Cititi si Impozitarea criptomonedelor: ANAF cauta romanii care au facut bani din "bitcoin" pe platforme din alte tari

Randamentele din grafic sunt calculate avand in vedere datele disponibile la data de 27 dec. 2019

"BVB (cu dividende)" reprezinta evolutia indicelui BET-XT-TR - al Bursei de Valori Bucuresti

"BVB" reprezinta evolutia indicelui BET-XT - al Bursei de Valori Bucuresti

De ce a crescut Bursa de Valori Bucuresti?

Ca si in anii trecuti, investitorii de pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au beneficiat din plin de dividendele generoase distribuite de marile companii listate.

Pe langa acestea, majoritatea companiilor romanesti au continuat sa isi imbunatateasca rezultatele financiare, iar cifrele au sustinut cresterea actiunilor in timpul anului. In plus, economia romaneasca a continuat sa aiba una dintre cele mai mari cresteri din Uniunea Europeana, cu toate ca, in urmatorii ani, riscurile cresc puternic avand in vedere deficitul bugetar tot mai ridicat.

Alti doi factori care au contribuit la cresterea BVB au fost tendinta general pozitiva de anul acesta a pietelor internationale si punctul jos de la care s-a inceput anul, dupa ce, in decembrie anul trecut, asa-zisa “Ordonanta a Taxelor” (OUG 114/2018) a prabusit cotatiile actiunilor in doar doua saptamani.

Per ansamblu, Bura de Valori Bucuresti a urcat cu 33% (indice BET-XT), sau 44,7% (indice BET-XT-TR) daca ar fi luate in calcul si dividendele distribuite de companii. Poate cea mai surprinzatoare crestere din acest an a fost inregistrata de actiunile Nuclearelectrica, acestea urcand cu 74% la care se adauga dividende cu randament aproape 12%.

Ce s-a intamplat cu celelalte posibile investitii in 2019?

Chiar daca depozitul bancar nu este considerat o investitie propriu-zisa, ci mai degraba o varianta de economisire, merita mentionat ca un roman care la inceputul lui 2019 ar fi depus 10.000 de lei in depozitul cu cea mai mare dobanda din piata, ar fi avut in prezent circa 10.450 lei, echivalentul unei dobanzi de 4,5%. In prezent, cea mai mare dobanda bancara la un depozit in lei ajunge la 3,5% pe an.

Imobiliarele, de departe investitiile preferate ale romanilor, au avut un an pozitiv, insa incomparabil cu celelalte alternative. Potrivit datelor centralizate de platforma Imobiliare.ro, media preturilor de vanzare in euro pe metru patrat util in blocuri de apartamente a urcat cu 6,5% in primele 11 luni din 2019.

Asadar, simpla achizitie si apoi vanzare a unui apartament in acest an ar fi adus un castig in medie de 6,5%, ce-i drept, exprimat in euro. In cazul in care apartamentul ar fi fost inchiriat, la castigul de 6,5% probabil s-ar mai fi adaugat si un randament de inca aproximativ 6%, potrivit brokerilor imobiliari.

2019 a fost un an bun si pentru aur si petrol. Barilul de titei Brent a crescut cu 26,7% in 2019, dupa ce in anul anterior pierduse 22%. In acelasi timp, uncia de aur a urcat cu aproape 18% anul acesta, dupa ce in 2018 metalul pretios a stagnat.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri