Andrei Diaconescu, cofondator & co-CEO One United Properties, dezvoltatorul imobiliar care a obținut dizolvarea Asociației Salvați Bucureștiul, cel puțin până la luarea unei decizii definitive, afirmă că ONG-urile și persoanele din spatele lor trebuie să-și asume faptele și consecințele lor, afirmând, totodată, că acestea au încercat să blocheze activitatea sa prin metode de intimidare.

Potrivit dezvoltatorului, din anul 2018 și până în prezent, Asociația Salvați Bucureștiul (împreună cu alte două ONG-uri controlate de Nicușor Dan) au atacat în instanță unul dintre proiectele noastre - One Floreasca City (în valoare de peste 400 milioane Euro) care include componenta rezidențială (One Mircea Eliade – aproximativ 200 milioane Euro), componenta de birouri (One Tower – aproximativ 115 milioane Euro) și componenta comercială (One Gallery – aproximativ 90 milioane Euro).

„Acest proiect, dezvoltat pe terenul nostru proprietate privată, a readus comunității locale o zonă industrială aflată în paragină de peste 20 de ani (fosta platformă aferentă fabricii Automatica). În plus, societatea noastră a suportat costurile aferente renovării parcului și reamenajării tramei stradale și reconfigurării intersecțiilor din proximitatea proiectelor, cu scopul fluentizării traficului”, a declarat, pentru wall-street.ro, Andrei Diaconescu.

Andrei Diaconescu(Andrei Diaconescu - Sursa foto: One United Properties)

Potrivit cofondatorului One United Properties, toate cele 9 (nouă) litigii pornite de aceste ONG-uri au fost respinse ca neîntemeiate de către instanțele judecătorești, iar în două dintre aceste dosare judecătorii au obligat reclamantele la plata unor cheltuieli de judecată.

„Facem precizarea că aceste cheltuieli, stabilite de instanțe prin hotărâri definitive, au fost deja cenzurate în parte și, oricum, reprezintă numai o fracțiune din costurile totale suportate de societatea noastră pentru pregătirea și susținerea apărărilor necesare pentru protejarea dreptului nostru de proprietate privată”, a mai precizat Andrei Diaconescu.

Diaconescu: Persoanele care se ascund în spatele ONG-urilor au încercat să blocheze lucrările

Reprezentantul dezvoltatorului imobiliar a mai spus că pe lângă zecile de termene aferente acestor litigii, care s-au întins pe parcursul ultimilor 6 ani, persoanele fizice care se ascund în spatele acestor ONG-uri și care le coordonează activitatea au încercat să blocheze activitatea șantierului prin nenumărate sesizări la autoritățile de control, prin manipularea asociațiilor de locatari din jurul proiectului, prin șicanarea și amenințarea muncitorilor de pe șantiere și chiar prin formularea de plângeri penale (și acelea respinse ca neîntemeiate).

„Aceste cheltuieli de judecată acordate de instanțele judecătorești, infime față de valoarea proiectului, nu acoperă nici 1% din prejudiciul total suportat de companie, concretizat prin îngreunarea vânzărilor, îndepărtarea investitorilor, întârzierea finanțărilor și afectarea imaginii grupului, mai ales în contextul în care societatea One United Properties SA a fost listată la Bursa de Valori București în vara anului 2021”, a completat Andrei Diaconescu.

Omul de afacerei subliniează că, ONG-urile reclamante nu au înțeles să-și onoreze de bună voie obligația de a achita cheltuielile de judecată stabilite de instanțe, nu au achitat nici în cadrul procedurilor de executare silită, iar executorii judecătorești au emis procese verbale de insolvabilitate. Pe baza acestor procese verbale s-a solicitat dizolvarea asociațiilor reclamante.

Asociația Mișcarea Civică Miliția Spirituală (pentru care Nicușor Dan a avut calitatea de reprezentant) a fost dizolvată definitiv la data de 12 decembrie 2022, Asociația SOS Orașul (înființată și controlată de partenera de viață a lui Nicușor Dan) a fost dizolvată la data de 18 noiembrie 2022, iar Asociația Salvați Bucureștiul (înființată de Nicușor Dan) a fost dizolvată la data de 20 decembrie 2023.

„Aceste ONG-uri și persoanele care le controlează trebuie să aibă reprezentarea faptelor și consecințelor faptelor lor. Legea română le permite acces liber la justiție, le prezumă interesul și le conferă calitatea procesuală activă pentru a ataca proiecte de sute de milioane de euro cu taxe de timbru de numai câteva zeci de lei, însă atunci când demersurile lor litigioase se dovedesc a fi neîntemeiate, acestea trebuie să poată răspunde cel puțin pentru cheltuielile de judecată”, a mai spus cofondatorul One United Properties.

Cât privește efectele unei eventuale rămâneri definitive a hotărârii de dizolvare a Asociației Salvați Bucureștiul, Andrei Diaconescu a amintit că inclusiv Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit cu forță obligatorie faptul că o asociație nu este viabilă dacă este insolvabilă, deoarece nu mai are capacitatea de a relaționa economico-juridic.

„Considerăm că nu putem permite acestor persoane fizice să se ascundă la nesfârșit în spatele acestor ONG-uri exclusiv pentru scopuri și interese politice personale. Compania One United Properties va continua sa apere cu fermitate în instanță toate proiectele imobiliare pe care le dezvoltă și va urmări fără ezitare recuperarea oricăror prejudicii cauzate, atât de la persoanele juridice responsabile, cât și de la persoanele fizice care le controlează”, a conchis omul de afaceri.

Între timp, Asociaţia Salvaţi Bucureştiul a cerut ajutor pentru a strânge 60.000 de lei, sumă cu ajutorul căreia susţine că ar putea achita cheltuielile de judecată dezvoltatorului imobiliar One Mircea Eliade Properties şi ar evita dizolvarea.

Sursa foto: Primăria Municipiului București / Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri