Anuntata saptamana aceasta, Libra – criptomoneda ce va fi lansata anul viitor de Facebook, arata, fara exagerari, ca o incercare a companiei condusa de Mark Zuckenberg de a domina piata globala de servicii financiare. Dincolo de cuvintele pretentioase din comunicatele de presa ale Facebook, Libra este mai degraba o combinatie ciudata intre o valuta obisnuita si o criptomoneda, analistii financiari avand nenumarate intrebari cu privire la ce vrea de fapt sa fie Libra.

Ce este Libra?

Libra a fost creata ca o valuta globala, ce are in spate propria infrastructura financiara, bazata pe tehnologia blockchain (cea pe care se bazeaza criptomonedele). Spre deosebire de criptomonede, Libra vrea sa fie o valuta stabila ce va avea in spate o rezerva de cash si titluri de stat pe termen scurt care se vor afla in portofoliul Libra Reserve.

Facebook planuieste lansarea Libra in prima jumatate a anului viitor. Libra va folosi o retea blockchain in care accesul va fi permis doar anumitor utilizatori (“permissioned blockchain”) bazandu-se pe un nou limbaj de programare numit “Move”.

Facebook a infiintat si Calibra, o companie subsidiara reglementata, care va opera infrastructura necesara depozitarii, trimiterii si incasarii de Libra.

Ce spune Facebook ca este Libra?

In “cartea alba” a Libra, Facebook sustine ca “Libra este o criptomoneda globala, in mod nativ digitala si bazata pe rezerve (n.red. financiare) construita pe fundatia tehnologiei blockchain. Oamenii vor avea posibilitatea sa trimita, sa primeasca si sa isi securizeze banii, ceea ce va duce la un sistem global financiar mai incluziv”.

Mai exact, Libra este compusa din trei parti care lucreaza impreuna pentru a crea un sistem financiar mai incluziv:

Este construita pe baza unei retele blockchain sigura, scalabila si de incredere.

Are in spate o rezerva de active care ii vor da o valoare intrinseca.

Este guvernata de Asociatia Libra o entitate independenta care ca administra evolutia ecosistemului.

Ce spun autoritatile de reglementarie si bancile nationale

Asa cum era de asteptat, autoritatile de reglementare sunt extrem de suspicioase cu privire la Libra.

Ministrul Finantelor francez Bruno Le Maire a declarat ca “iese din discutie” posibilitatea ca Libra sa devina o “valuta suverana”. Guvernatorul Bancii Angliei Mark Carney a declarat ca Libra nu va beneficia de o “usa deschisa” din partea institutiilor de reglementare.

Tarile G7 (Canada, Franta, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie si SUA) vor infiinta un grup de lucru care sa examineze riscurile pe care Libra le aduce sistemului financiar global.

Maxine Waters, presedintele Comisiei Serviciilor Financiare din Camera Reprezentantilor SUA, a cerut Facebook sa inceteze imediat dezvoltarea Libra. “Avand in vedere trecutul turbulent al companiei, cer Facebook sa fie de acord cu un moratoriu ce vizeaza orice dezvoltare a unei criptomonede pana cand Congresul si institutiile de reglementare vor avea oportunitatea sa examineze problemele si sa adopte masuri”, a declarat ea.

La data de 9 mai 2019, Comisia Bancara a Senatului SUA i-a trimis lui Mark Zuckerberg un set de 7 intrebari despre proiectul Libra. Potrivit CoinDesk.com, Zuckerberg nu a raspuns nici acum solicitarii, fapt care ridica semne de intrebare si care poate arata ca nici macar Facebook nu intelege complet proiectul Libra.

Numeroasele intrebari fara raspuns pe care Libra le lasa in urma

“Facebook pare ca infiinteaza propriul sistem monetar nereglementat care va opera peste granite. Ar fi prea putin sa spunem doar ca acesta este un proiect ambitios. Cel putin aparent, proiectul Facebook este complet revolutionar”, spune Neil Wilson, chief market analyst in cadrul companiei de sevicii financiare Markets Group.

Cu 2,4 mld. utilizatori la nivel global, Facebook are acces la o retea uriasa. Daca Libra ar avea succes, noua moneda ar influenta sistemul financiar global. Totusi, analistii isi pun o serie de intrebari care momentan nu isi gasesc raspunsul in comunicatele de presa cu iz publicitar ale Facebook.

De ce Bancile nu sunt implicate in proiectul Libra?

Printre fondatorii Libra Association se afla numeroase mari corporatii (Visa, MasterCard, PayPal, Uber, etc.) insa nici macar o singura banca. “Acest lucru sugereaza un viitor intunecat din perspectiva felului in care Libra va fi reglementata. Bancile sunt printre cele mai puternic reglementate entitati din lume, iar in situatia de fata sunt precaute pe buna dreptate”, mentioneaza Neil Wilson.

Licente – va deveni Facebook o banca?

Calibra, subsidiara Facebook care va administra reteaua si transferurile Libra, vrea sa obtina o licenta de transfer de bani. Totusi, depozitele de bani din spatele Libra vor trebui sa fie… depozitate undeva. Facebook si subsidiarele sale vor avea ca activitate incasarea depozitelor, procesarea tranzactiilor si managementul de bani. Asta ar transforma practic Facebook intr-o banca, doar ca Facebook momentan nu pare sa aiba nicio intentie sa devina banca.

Cum se va face colectarea datelor financiare ale utilizatorilor de catre Facebook?

Facebook spune ca oricine foloseste Calibra va trece prin verificari KYC. Verificarile KYC (Know Your Customer) reprezinta procesul prin care bancile, in general, verifica identitatile clientilor si le evalueaza profilul financiar pentru a identifica riscuri si posibile intentii ilegale.

Facebook le cere insa utilizatorilor sa schimbe valute traditionale (monete fiduciare – fiat) in Libra, iar Libra va permite transferuri internationale. Problema este insa ca orice institutie care permite transferuri internationale de bani trebuie sa indeplineasca un adevarat munte de reglementari si regulamente internationale – pe care Facebook, aparent poate sa le sara.

Institutiile de reglementare cu siguranta vor evalua posibilitatea ca Facebook sa poata administra un sistem de colectare a datelor financiare ale utilizatorilor. Facebook promite ca subsidiara Calibra va “asigura o separare intre datele sociale si cele financiare” ale utilizatorilor. Multi se indoiesc insa de acest lucru, mai ales avand in vedere scandalurile privind colectarea datelor in care Facebook a fost implicata in trecut.

Ce se intampla cu dobanda banilor care ‘intra’ in Libra?

Pentru a obtine Libra, utilizatorii vor face in schimb un depozit de bani administrat de Facebook si subsidiarele acesteia. Ce se intampla insa cu dobanda pe care utilizatorii ar putea sa o obtina in mod normal de pe urma respectivelor sume de bani? Facebook spune ca dobanda va fi folosita pentru acoperirea costurilor de functionare (comisioane de tranzactionare scazute) si pentru a plati dividende investitorilor. Problema este insa ca multe active considerate sigure ofera randamente extrem de scazute sau chiar negative, fapt ce ameninta modelul operational pe care Facebook spune ca se va baza. Mai mult decat atat, cu cat Libra devina mai folosita, cu atat cererea de active sigure creste si cu atat randamentele scad.

Va fi mai ieftin?

O intrebare simpla si fundamentala pentru utilizatorii Libra: va fi mai ieftin sa faci un transfer cu Libra decat un transfer cu o valuta traditionala? Va fi ieftin sa schimbi o valuta traditionala in Libra, apoi sa o schimbi din nou banii intr-o valuta traditionala? Care vor fi costurile pentru consumatori si comercianti?

Va genera Libra un risc sistemic in tarile cu inflatie ridicata?

Daca Facebook vrea ca populatia saraca, nebancarizata, din tarile cu o economie subdezvoltata, sa isi schimbe banii in Libra, oamenii vor vinde valuta locala generand astfel un risc sever pentru sistemul financiar din tara respectiva. Daca Libra ar avea un succes masiv la nivel mondial, riscurile se amplifica iar Libra devine un risc sistemic global.

Este Libra intr-adevar o criptomoneda? Chiar se poate spune ca Libra se bazeaza pe blockchain?

Libra pare o moneda destul de centralizata – in antiteza cu celelalte criptomonede. Libra este creata, controlata si administrata de Asociatia Libra, descrisa in cartea alba ca fiind “o entitate de guvernare”. De asemenea, Libra Blockchain este o structura “single data” care inregistreaza tranzactiile, ceea ce inseamna ca Libra Blockchain este o retea diferita de celelalte retele blockchain care considera reteaua ca fiind o serie de blocuri de tranzactionare.

Si totusi, aveti incredere in Facebook?

Increderea si reputatia este importanta cand vine vorba despre servicii financiare, iar Facebook are o istorie intunecata in aceasta privinta, scandalul Cambridge Analytica (datele a 87 milioane de utilizatori au fost transferate in mod incorect la o firma de consultanta politica) inca planand asupra companiei.

“Vor fi oamenii pregatiti sa isi faca cunoscute datele financiare de catre Facebook? Aceasta este de fapt intrebarea simpla si totodata esentiala pe care oricine care vrea sa foloseasca Libra trebuie sa si-o puna: Ati avea incredere sa va lasati banii in mana lui Zuckerberg?”, concluzioneaza Neil Wilson.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri