Presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Dragos Doros, a declarat ca agentia vrea sa imbunatateasca gradul de conformare voluntara a contribuabililor utilizand „vorba buna”, indrumand si adaptandu-si serviciile la nevoile platitorilor de taxe, in timp ce pe cei care nu platesc seful ANAF i-a avertizat cu „opresiunea”.

Pentru a ajuta contribuabilii, ANAF intentioneaza ca in acest an sa simplifice formularele si procedurile administrative, sa dezvolte Spatiul Privat Virtual, precum si sa implementeze sistemul de plata prin card.

"Mult mai multi bani vin din vorba buna decat din opresiune. Opresiunea este importanta pentru cei care nu vor sa plateasca. (...) Pentru cei care vor sa plateasca important este dialogul", a declarat Dragos Doros intr-o conferinta de presa organizata marti pentru prezentarea Raportului de Performanta al ANAF.

Conformarea voluntara la plata s-a situat anul trecut la 83,5%, iar conformarea voluntara la declarare la 94,75%, a anuntat agentia. In 2015, ANAF a colectat 196,8 miliarde de lei (43,73 miliarde de euro), cu 14,26 miliarde de lei (7,8%) mai mult comparativ cu anul anterior.

"Opresiunea" intra in responsabilitatea Directiei Generale Antifrauda Fiscala

„La sumele atrase la buget au contribuit structurile inspectiei fiscale, care au stabilit obligatii sumplimentare de peste 18,9 miliarde de lei si au diminuat pierderea fiscala declarata cu peste 2,69 miliarde de lei”, potrivit ANAF.

De asemenea, inspectorii Directiei Generale Antifrauda Fiscala au destructurat retele tranzactionale frauduloase si au stabilit sume (prejudicii aferente actelor de sesizare penala si sanctiuni contraventionale) in valoare totala de peste 5 miliarde de lei (1,2 miliarde de euro), valoarea actelor de sesizare cu prejudiciu mai mare de 1 milion de euro reprezentand 87,6% din total prejudicii identificate.

Inspectorii structurilor de control al veniturilor persoanelor fizice au identificat in total peste 20 de milioane de lei nejustificati, care apartineau unui numar de 350 de contribuabili.

Pentru asigurarea recuperarii sumelor stabilite suplimentar si a prejudiciilor au fost dispuse masuri asiguratorii in valoare totala de peste 7,5 miliarde de lei (1,67 miliarde de euro), potrivit raportului prezentat de Dragos Doros.

Premierul: ANAF nu este organ represiv, este un partener

Prezent la raportul ANAF, premierul Dacian Ciolos a declarat ca este important sa se inteleaga ca Agentia Nationala de Administrare Fiscala nu este un organ represiv.

„Cred ca e important sa inteleaga toata lumea ca ANAF nu e un organ represiv, ci este un partener si trebuie sa fie un partener al mediului de afaceri, care actioneaza pe baza unor reguli foarte clare, stabilite de legiuitor”, a declarat premierul.

Reducerea evaziunii fiscale se poate face „fara a crea teama” in randul contribuabililor care procedeaza corect, a mai spus Dacian Ciolos.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri