Drumurile publice din Romania produc cele mai multe decese in Europa din accidente auto, aproape dublu fata de media Uniunii Europene (UE), arata Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR), care citeaza statisticile UE.

UE trage un nou semnal de alarma referitor la numarul ingrijorator al persoanelor care isi pierd viata in accidente rutiere. Romania conduce in 2015 doua clasamente sumbre: cel al numarului de decese in accidente rutiere (95 de vieti pierdute pentru fiecare milion de locuitori, fata de o medie europeana de 51,5) si cel al victimelor din randul pietonilor (mai mult de o treime, in timp ce media europeana este de 22%). Astfel, circa 1.900 de romani si-au pierdut anul trecut viata in accidente rutiere, iar alte aproximativ 25.000 de persoane au suferit vatamari.

Decese din accidente rutiere

In acelasi timp, despagubirile brute platite de catre asiguratorii din Romania pentru asigurarile de raspundere civila auto au atins in 2015 un nou maxim al ultimilor 5 ani, 1,95 miliarde de lei (fata de 1,89 miliarde in 2014), iar valoarea daunei medii pentru asigurarea RCA a ajuns la valoarea de 7.100 lei, cu 200 de lei mai mult decat in anul precedent.

In aceste conditii, asiguratorii UNSAR considera ca in Romania este necesara implementarea unui mecanism obiectiv si transparent de despagubire pentru vatamari corporale si deces care sa raspunda prompt si echitabil nevoilor de compensare a suferintei victimelor accidentelor rutiere.

Despagubiri platite de asiguratori

"Dispozitiile legale in vigoare nu contin criterii suficiente si explicite pentru evaluarea corecta si obiectiva a despagubirilor morale nici pe cale amiabila, nici pe cale judecatoreasca, ceea ce a condus adeseori la discrepante substantiale intre valorile despagubirilor acordate de instante victimelor aflate in situatii similare (in unele cazuri chiar si de zeci de ori mai mari) precum si la crearea unor veritabile retele specializate de captare si reprezentare a victimelor", potrivit UNSAR.

UNSAR sustine nevoia introducerii unui sistem predictibil pentru reglementarea despagubirilor, care "va asigura tratamentul nediscriminatoriu al persoanelor prejudiciate si care va scurta durata necesara obtinerii despagubirilor. In acelasi timp, sistemul tabelar bazat pe puncte traumatice va conduce la scaderea costurilor legate de instrumentarea daunelor si a costurilor de reasigurare platite de catre asiguratori, ceea ce cu siguranta va reduce presiunile asupra pietei de asigurari si va avea efecte pozitive asupra primelor de asigurare".

Infiintata in 1994, UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania reprezinta 24 de companii de profil. Acestea detin o pondere de peste 90% din piata locala de asigurari.

Sursa foto: Photographee.eu / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri