UNSAR - asociatia asiguratorilor din Romania - atrage atentia cu privire la frecventa ridicata cu care se produc, pe soselele din tara noastra, accidente grave in care sunt implicate vehicule ale companiilor de transport rutier. Doar in ultima luna, arata UNSAR, a avut loc o serie de evenimente nedorite, care au lasat in urma 5 victime si aproape 50 de raniti, accidente rutiere in care au fost implicate autocamioane, microbuze si autobuze supraincarcate.

Potrivit UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania - accidentele din ultima perioada confirma cifrele furnizate de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara in urma analizei independente realizate de catre compania de consultanta Milliman pentru perioada 2013 - 2015. Acest raport a aratat ca cea mai mare frecventa medie a daunei, de 15,87% (1 din 6 camioane produce in fiecare an un accident), este inregistrata la nivelul camioanelor (vehicule de tip cap-tractor) detinute de persoane juridice.

In randul acestui tip de vehicule se inregistreaza si cea mai ridicata valoare a daunei medii, de aproape 18.500 lei, o valoare de aproximativ trei ori mai mare decat dauna medie la nivelul pietei, de circa 6700 lei, inregistrata pentru aceeasi perioada. Pe locurile doi si trei ca numar de accidente produse se afla autoutilitarele (1 din 7 autoutilitare, cu o frecventa a daunei de 13,46%) respectiv autobuzele (1 din 9 autobuze, cu o frecventa a daunei de 11,58%) detinute de catre firme. In ambele cazuri, dauna medie produsa este cu mult peste valoarea daunei medii la nivelul pietei pentru aceeasi perioada (aproximativ 6700 lei), mai precis circa 9400 de lei in cazul autoutilitarelor si 7500 de lei in cazul autobuzelor.

UNSAR apreciaza ca este nevoie ca autoritatile, companiile de transport si cele de asigurari sa ia masuri adecvate pentru a evita catastrofele produse de cei dispusi sa incalce legea si sa puna in pericol vietile romanilor prin comportamentul la volan. "Din pacate, primim in fiecare zi vestea cate unui nou accident. Drumurile din Romania produc cele mai multe decese din Europa, aproape dublu fata de media Uniunii. Trebuie sa gasim solutii", a declarat Florentina Almajanu (foto), director general UNSAR.

Tocmai pentru a gasi solutii pentru acest fenomen, UNSAR si companiile membre ce subscriu asigurari RCA vor continua sa participe la dialogul cu institutiile abilitate, autoritatea reglementatoare si reprezentanti ai asiguratilor, contribuind activ la imbunatatirea legislatiei in materia asigurarilor, in general, si a formei finale a proiectului de lege privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse tertilor, in special.

Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania reprezinta 23 de companii de profil. Acestea detin o pondere de peste 90% din piata locala de asigurari. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apararea si reprezentarea intereselor asiguratorilor si reasiguratorilor din Romania, participarea la imbunatatirea cadrului legislativ in domeniul asigurarilor, promovarea activitatii de asigurari in Romania si promovarea dezvoltarii cat mai durabile a industriei asigurarilor pe plan intern si international. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al federatiei asiguratorilor si reasiguratorilor europeni – Insurance Europe.

Sursa foto: BACHTUB DMITRII / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri