"Ca urmare, asiguratorii de viata au o responsabilitate destul de mare si anume: educatia populatiei si schimbarea acestei mentalitati mioritice si a comportamentelor, pentru ca orice efort de vanzare este precedat de un efort de comunicare. Dar, pe langa partea de educatie si responsabilitate, trebuie discutat insa mai mult despre nevoia societatii de asigurari private de sanatate", spune Marius Popescu (foto), CEO NN Asigurari de Viata.

Evolutia demografica a Romaniei

Contextul demografic nu ne este prielnic, apreciaza Marius Popescu, in conditiile in care populatia Romaniei a pierdut cam 3,4 milioane de oameni de la Revolutie si pana in prezent (ceea ce inseamna 15%), iar trendul acesta nu pare a se inversa. "Vorbim despre o depopulare, care cel mult poate incetini. In 2050, conform progozelor, vom avea in jur de 18 milioane de oameni, dintre care o treime vor fi in varsta de peste 65 de ani. Acest lucru va pune si mai multa presiune pe sistemul public de asigurari sociale, la care se adauga, medicina si speranta de viata".

Citeste si:

Romania directioneaza anual aproximativ 5% din PIB catre sanatate, cea mai redusa pondere din Europa, in timp ce pachetul de baza este unul generos, adica totul este acoperit. Astfel, avem de-a face cu o presiune atat pe partea de finantare cat si din partea de cheltuieli.

Piata de asigurari private de sanatate

"Una dintre solutii este data de sistemul privat de sanatate, care a crescut in medie cu 24% pe an, chiar si in perioada de criza, ceea ce arata ca este destul de robust. Vorbind despre asigurarile private de sanatate, trebuie mentionat si rolul la nivel macroeconomic. Prin asigurarile private de sanatate am putea sa iesim din aceasta «menghina», in mod lateral, cel putin partial, prin mutarea voluntara a unor pacienti din sistemul public in sistemul privat. Astfel, veniturile raman aceleasi pentru sistemul public, dar costurile ar fi mai mici, pentru ca unii oameni prin asigurarile private de sanatate s-ar muta catre sistemul privat", a mai spus Mariu Popescu.