Despre problemele din spitale se vorbeste de multa vreme, insa anul acesta, poate mai mult ca oricand, presiunile au fost mai mari. Problemele din industria farmaceutica s-au reflecat in unitatile medicale, lasand pacientii romani fara tratamente si solutii necesare. Modul in care ministrul Sanatatii si celelalte persoane responsabile au gestionat crizele din sistemul de sanatate a afectat accesul pacientilor la tratamente. Crizele din sistemul de sanatate din acest an au afectat o multime de oameni si, din pacate, afecteaza in continuare..

Criza imunoglobulinei

Imunoglobulinele sunt utilizate ca medicamente in imunoterapie. Ele sunt indicate in prevenirea si in tratamentul bolilor infectioase (tuse convulsiva, hepatite A si B, oreion, rabie, rubeola, tetanos, varicela, zona zoster), in caz de deficit imunitar global si in prevenirea incompatibilitatii Rhesus. Acestea ofera o protectie rapida, dar de durata limitata.

In ultimile luni, spitalele nu au avut stocuri suficiente de imunoglobulina pentru pacienti, fapt anuntat oficial. In acest sens, Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a anuntat in data de 6 decembrie ca va sesiza Parchetul General cu privire la modul in care ministrul Sanatatii si celelalte persoane responsabile au gestionat criza imunoglobulinei, care a dus la decesul unei persoane.

In vederea solutionarii crizei de imunoglobulina pe termen mediu si lung, Florian Bodog a precizat ca exista un proiect de reorganizare a Institutului National de Hematologie Transfuzionala pentru a crea cadrul legal care sa imbunatateasca accesul Romaniei la produsele din sange si plasma. Totodata, premierul Mihai Tudose a decis, la propunerea ministrului Sanatatii, suspendarea aplicarii taxei de clawback pentru doi ani la produsele medicamentoase derivate din plasma si sange, la fel ca in celelalte state europene, in contextul deficitului de imunoglobulina.

Criza vaccinurilor

Miercuri, 6 decembrie, 2017, in plin sezon, medicii din tara inca asteapta sa primeasca vaccinuri impotriva gripei. Numai in Arges, 60 de mii de persoane se incadreaza in programul pentru imunizare gratuita, dar Ministerul Sanatatii a trimis pana atunci doar 269 de doze. Medicii pediatri spun ca, din pacate, se asteapta ca in perioada umatoare sa se confrunte cu un val mare de afectiuni respiratorii. Din peste un milion de vaccinuri impotriva gripei, Ministerul Sanatatii a distribuit doar 19 mii in toata tara, potrivit Stirile ProTV.

Situatia privind imunizarea copiilor cu vaccinul ROR nu este una mai buna. In luna octombrie a acestui an la nivel national au fost inregistrati: 39,2% dintre copii vaccinati la categoria de varsta 9-11 luni, 34,5% vaccinati dintre copiii cu varste intre 1-4 ani, iar la categoria de varsta 5-9 ani exista doua subcategorii: 16,5% dintre copii au fost vaccinati cu prima doza de vaccin ROR si 29,9% au fost imunizati cu cel de-al doilea vaccin ROR, potrivit HotNews.

Procesul de fabricare a unui vaccin, din momentul achizitiei materiei prime si pana cand acesta ajunge sa fie distribuit, este unul complex, supus unei testari riguroase realizate de producator, de autoritatile din tara care produc vaccinul, dar si de autoritatile din tara in care se distribuie vaccinul. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda o acoperire vaccinala de 95%, insa conform Societatii Romane de Microbiologie, Romania inregistreaza procente sub 75%.

Mentinerea unui nivel ridicat de acoperire vaccinala contribuie la pastrarea imunitatii de grup si, implicit, la protejarea celor care nu pot fi imunizati pentru ca inca nu au ajuns la varsta necesara pentru a li se administra un anumit vaccin sau pentru ca starea lor de sanatate nu permite imunizarea.

Criza medicamentelor

Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR), organism reprezentativ al companiilor producatoare de medicamente generice, avertizeaza ca nivelul taxei clawback pe trimestrul 3 al anului curent a crescut, din nou, cu 25% fata de nivelul din trimestrul 3, 2016, ceea ce va duce la disparitia si mai multor medicamente ieftine de pe piata si la "prabusirea" industriei farmaceutice locale.

Conform companiei de cercetare si studii de piata CEGEDIM, 60% din cele peste 2.300 de medicamente care risca sa dispara de pe piata in perioada urmatoare sunt medicamente sub 25 de lei. Multe dintre acestea sunt produse in Romania, de producatori romani, care produc exclusiv generice.

Incepand cu luna iunie a anului 2016 si pana in prezent, Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale a inregistrat 456 de notificari ale detinatorilor de autorizatii de punere pe piata privind discontinuitatea temporara/permanenta de medicamente. Aceste medicamente nu se mai gasesc pe piata pe o anumita perioada de timp din motive de fabricatie sau din motive comerciale.

Criza medicilor

In acelasi timp, unitatile medicale din Romania se confrunta cu o criza a medicilor, numarul celor care au plecat sa-si exerseze profesia in alte tari era de aproximativ 12.000, in luna mai a acestui an.

"Romania este confruntata cu o criza a medicilor si mai ales in orasele care nu sunt centre universitare, in orasele mici, in spitalele mici avem probleme. Cele mai mari probleme le avem pe zona de anestezie-terapie intensiva. Chiar in apropiere de Bucuresti, la 100 km de Bucuresti exista spitale care sunt in imposibilitatea de a asigura linii de garda. Solutia este de a-i aduce in tara, a-i pastra in tara, dar in acelasi timp de a elabora politici foarte clare de formare. (…) Cifra este undeva in jur de 12.000 de medici, din ceea ce-mi amintesc eu, in aceasta situatie. Stim ca avem medici care pleaca doar in momentul in care ei solicita certificatul de conformitate", spunea Florian Bodog, la inceputul lunii mai a acestui an, potrivit Agerpres.

Aceasta criza a medicilor s-a resemtit mai mult anul acesta pentru ca, potrivit Institutului National de Statistica (INS) numarul total al medicilor din Romania a crescut din 2015 pana in 2016. Astfel, in 2015 erau in jur de 35.000 de medici in sistemul de sanatate public si 21.100 in unitatile medicale private, iar un an mai tarziu au fost inregistrati 35.600 de medici in sistemul public si 21.600 in cel privat.

Criza medicilor in mediul rural

Anul trecut numarul medicilor era in jur de 57.300, aceasta insemnand ca unui medic i-au revenit in medie 345 de pacienti. Potrivit INS, activitatea din sistemul de sanatate din Romania atat public, cat si privat s-a desfasurat in peste 60.000 de unitati sanitare, 49.000 in mediul urban si 11.000 in mediul rural.

Sunt mai multe cabinete de medicina de familie care functioneaza in mediul urban, 6.700 de cabinete, comparativ cu 4.600 de cabinete in mediul rural.

21,5% dintre medici sunt medici de familie, aproape doua treimi dintre acestia activand in mediul urban. 10.400 de cabinete medicale independente de specialitate sunt localizate in mediul urban, in timp ce in mediul rural numarul acestora este de numai 381 de cabinete.

Criza de sange in spitale

In ultima perioada, mai multe spitale din tara au anuntat ca se confrunta cu o puternica criza de sange. Spitalul Judetean de Urgenta Mavromati din Botosani a anuntat la sfarsitul lunii noiembrie ca primeste de la Centrul de Transfuzii Sanguine doar o treime din necesarul de sange pentru bolnavii aflati in stare grava, conform DC News. In aceeasi situatie se afla mai multe spitale din Romania, iar medicii de la centrele de transfuzii fac apel si ii roaga pe oameni sa doneze sange, pentru ca de sarbatori, numarul accidentelor creste si pentru a salva vietile oameniilor este nevoie de donatori.

In acest context, Primaria Capitalei si ASSMB ii incurajeaza pe bucuresteni sa le faca un cadou celor aflati in nevoie si sa doneze sange.

"Sangele donat salveaza, anual, un milion de pacienti. O punga de sange salveaza 3 vieti. In decembrie, luna cadourilor, numarul donatorilor scade cu un sfert. (…) Potrivit cifrelor oficiale, ultima luna din an aduce, in medie, cu 25% mai putini bucuresteni la Centrul de Transfuzie Sanguina. In acelasi timp, insa, cererea spitalelor ramane la fel de mare. In Capitala, sunt 60 de spitale de stat si private, dintre care 14 de urgenta. Lunar, cererea de sange este de trei ori mai mare decat cantitatea care poate fi oferita”, informeaza o postare de pe pagina de Facebook a Primariei Capitalei.

Criza managerilor din institutiile de sanatate publice

Anul acesta mai multi manageri de spitale publice si institute si-au dat demisia sau au fost schimbati din functie.

  • In urma cu cateva zile ministrul Sanatatii, Florian Bodog, a decis demiterea managerului Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", Gilda Popescu, la propunerea Comisiei de control de la MS, pentru nerespectarea obligatiilor in domeniul managementului economico-financiar.
  • Claudiu Stefan Turculet a demisionat la inceputul lunii decembrie din functia de manager al Spitalului de Urgenta Floreasca. Turculet este medic primar chirurg si conferentiar universitar si fusese numit in functie anul trecut. El a declarat pentru HotNews.ro ca a cerut incetarea contractului “din motive personale”.
  • Silvi Ifrim, managerul Spitalului Colentina si-a dat demisia la doua zile dupa ce medicii neurochirurgi, Ionut Gobej si Dorin Bica, au plecat din spital din cauza lipsei de materiale sanitare.
  • Managerul Spitalului “Sfantul Pantelimon”, Gheorghe Popescu, a fost demis in luna aprilie in urma unui control efectuat dupa ce un pacient a murit din cauza unei transfuzii gresite.
  • Tot in luna aprilie a acestui an, directorul Institutului Cantacuzino si-a dat demisia dupa trecerea institutului de la Cercetare la Sanatate.

Pe langa demisiile managerilor din institutiile de sanatate publice din Bucuresti, au fost si demisii la nivel national, in localitati mai mici, unde deficitul de medici are un impact mai mare asupra calitatii serviciilor medicale.

Sursa foto: Shutterstock / Zetar Infinity

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri