O parte dintre bancile din Romania ar putea renunta din acest an la semnatura fizica la contractele pe care trebuie sa le semneze clientii, in contextul in care din iulie la nivelul Uniunii Europene "se deschid portile tokenurilor digitale", inovatie care ar putea permite functionarilor bancari sa mearga la biroul clientilor cu o tableta pentru ca acestia sa semneze un contract.

"La fiecare semnare va exista un certificat virtual unic, iar stampila aceasta va fi acceptata din luna iulie pe tot teritoriul Uniunii Europene, in orice instanta si in orice eventual proces", a precizat Antim Iordache, director pe segmentul de Carduri si Online Banking la Idea Bank, in emisiunea Profesionistii in Banking.

Bancherul precizeaza ca banca pe care o reprezinta cocheteaza cu aceasta idee, avand ca scop declarat simplificarea proceselor si eliminarea pe cat se poate a hartiilor. De altfel, Iordache a anuntat in premiera in emisiunea Profesionistii in Banking ca Idea Bank a devenit prima banca locala care a emis carduri de credit la distanta.

"Banuiesc ca spre sfarsitul anului vom vedea primele astfel de incercari din partea unor banci. Cochetam si noi cu aceasta idee, insa sunt anumiti pasi interni ai bancii care trebuie facuti, in colaborare cu acele companii specializate care emit certificatele digitale", a spus Iordache.

Hartiile pot disparea din acest proces si nu mai este nevoie sa existe semnarea pe hartie, chiar si in cazul unui ordin de plata. Pot sa merg cu o tableta pentru semnarea unui ordin de plata sau pentru constituirea unui depozit - Antim Iordache

"Pe viitor, cred ca vom avea din ce in ce mai putine procese pe hartii, mai ales ca arhivarea presupune costuri mari pentru banci. Ce inseamna sa gasesti intr-o arhiva fizica un contract versus ce inseana sa gasesti in cloud un contract printr-o simpla cautare pe baza de CNP. In cateva secunde gasesti contactul si poti sa i-l trimiti unei persoane", atrage atentia directorul Idea Bank.

In prezent, semnatura digitala impune existenta unui token, care este fizic si trebuie achizitionat de la companii certificate, dar un client tot trebuie sa plateasca o taxa, sa conecteze tokenul la un laptop si sa introduca un PIN. Clientul este practic limitat la avea un desktop sau laptop la dispozitie, pentru ca tokenul nu se poate conecta la smartphone.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri