Idea Bank a inceput emiterea de carduri de credit la distanta si devine astfel prima institutie de credit din piata care intra pe zona de remote banking, pregatind in acelasi timp terenul pentru lansarea creditarii online. Clientii nu mai sunt nevoiti sa treaca pe la banca pentru completarea documentatiei si ridicarea cardului.

"Suntem o banca din categoria celor mici, cu prezenta fizica nu atat de insemnata, dar Internetul, telefonia si mailul ne sunt la indemanda absolut oriunde, chiar si pe munte ai retea 3G. Procesul nostru, care a fost deja testat, si avem deja primele zeci de carduri de credit emise s-a bazat pe cateva subprocese. Primul ar fi contactarea clientului telefonic, nu mai este nevoie sa ne vedem fata in fata. Apoi, avem nevoie de cateva poze ale unor documente, cartea de identitate si un acord din partea clientului. Mai folosim un proces de transfer de cunoastere a clientelei de la alta banca", a declarat Antim Iordache, director pe segmentul de Carduri si Online Banking la Idea Bank.

El a explicat ca banca poate sa certifice faptul ca un client este cu adevarat cel care se declara a fi daca trimite o suma minima de bani, 1 leu, intr-un cont Idea Bank, pentru ca asta inseamna ca alta banca l-a verificat efectiv pe baza cartii de identitate, cand a fost prezent intr-o sucursala.

"Acest proces ne deschide o portita foarte importanta in a aborda clientii, cei bancarizati. Este un proces care in Polonia se foloseste de foarte multi ani si are mare succes", mentioneaza oficialul Idea Bank.

In final, clientul care este astfel certificat si a transmis in prealabil documentele necesare, scanate sau fotografiate, catre banca isi va primi cardul de credit prin curier, care va face astfel ultimul pas din proces.

"Curierul trebuie sa livreze acel card si sa ridice in original de la client un acord de interogare a bazei de date ANAF sau o adeverinta de venit. De mentionat faptul ca nu mai ridica niciun contract, clientul nu mai semneaza fizic un contract cu noi", subliniaza Antim Iordache, care precizeaza ca exista legislatie in Romania care sa permita vanzarea la distanta pe baza inregistrarilor telefonice.

Dupa ce acordul de interogare a bazei de date ANAF ajunge la banca, iar clientul are venituri suficiente pentru a obtine creditul, Idea Bank ii deblocheaza o suma calculata pe baza scoring-ului pe cardul de credit, care se afla deja in posesia clientului.

Directorul Idea Bank mentioneaza ca banca nu percepe niciun comision pentru emiterea cardului, suportand in acelasi timp costurile de curierat. Cardul de credit este gratuit in primul an si ajunge la client in 2-3 zile lucratoare.

Urmatorul pas:creditul online

"Incercam sa deschidem pe viitor portitele Internetului prin aplicatii pentru credite, pentru a putea obtine creditul de nevoi personale Idea Selfie direct pe Internet [...] Am vrea sa ajungem la pasul in care un credit Selfie sa ti-l poti face in 2-3 secunde. E un demers care are nevoie de mai multi pasi, dar spre acolo tindem si putem merge chiar in directia de explorare a face recognition. Cred ca in cativa si in Romania vom avea acest lucru", a mai spus Iordache.

El considera ca smartphone-urile de astazi le deschid bancilor nise interesante pe care le pot explora si sunt banci in Germania care deja certifica clientii prin Skype si soft-uri speciale care pot face o recunoastere a fetei din cartea de identitate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri