ANAF va publica pe site lista persoanelor fizice si a companiilor cu datorii la Fisc, de minim 1.500 lei in cazul populatiei, pe 3 mai, dupa ce presedintele agentiei, Dragos Doros, anuntase ca prima lista va fi facuta publica pe 30 aprilie, avand in vedere ca este perioada Pastelui.

Fiscul a decis la inceputul lunii aprilie sa majoreze plafoanele minime ale datoriilor aferente persoanelor care vor aparea pe listele publicate pe site-ul institutiei, scrie news.ro. Astfel, suma minima a fost ridicata de la 100 lei la 1.500 de lei pentru persoanele fizice care au de platit restante la buget.

In cazul persoanelor juridice, firmele mici, PFA si persoanele cu profesii liberale vor aparea pe liste pentru sume datorate la buget de peste 10.000 de lei, in urcare de la 500 de lei. Totodata, firmele mijlocii vor aparea pe site-ul Fiscului daca datoreaza minim 50.000 de lei, pragul fiind ridicat de la 1.000 lei, iar pentru companiile mari plafonul a fost majorat de la 1.500 de lei la 100.000 lei.

Fiscul a precizat ca va trimite notificari contribuabililor ale caror restante fiscale inregistrate trebuie publicate, in care va mentiona cuantumul datoriilor, pentru a avea posibilitatea stingerii acestora sau clarificarii situatiei fiscale.

ANAF a motivat decizia de ridicare a plafoanelor obigatiilor fiscale restante care se vor publica pe site-ul institutiei prin faptul ca a luat in considerare scopul de a preveni si reduce datoriile la bugetul general consolidat, cat si costurile necesare notificarii.

Citeste si:
Violeta Alexandru: Sistemul public nu doreşte eficienţă
Violeta Alexandru: Sistemul...

Obligatia de publicare a listei debitorilor care inregistreaza obligatii fiscale restante este prevazuta in noul Cod de procedura fiscala, intrat in vigoare la inceputul acestui an, iar plafoanele datoriilor pentru care vor fi publicati debitorii pe site au fost aprobate prin ordin al presedintelui ANAF.

Lista publicata va cuprinde denumirea sau numele si prenumele debitorilor, codul de identificare fiscala, cu exceptia persoanelor fizice, unde nu se va mentiona codul numeric personal. Totodata, va fi publicata localitatea domiciliului fiscal si cuantumul total al obligatiilor fiscale restante. Presedintele ANAF a precizat recent ca ideea publicarii acestei liste a venit de la primarii din teritoriu.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
ANAF ar putea amana publicarea listei rusinii. Sefii sunt in concediu
Setari Cookie-uri