ANAF a fost amendata de catre Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) pentru prelucrarea nelegala a datelor cu caracter personal. Amendata a fost de 16.000 de lei, a survenit in urma publicarii din data de 16 mai 2016, pe Internet, a listei cu 187.230 contribuabili persoane fizice cu restante fiscale mai mari de 1.500 de lei la 31 martie 2016.

Dupa publicarea listei, incepand cu data de 17 mai, Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal a inceput o investigatie din oficiu la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), controlul finalizandu-se in data de 23 mai, potrivit News.ro

Concluzia actiunii de control a fost aceea de "prelucrare nelegala a datelor cu caracter personal”, intrucat datele prezentate au fost inexacte si neactualizate, fiind totodata publicate pe un alt site decat pe propria pagina de internet, ceea ce contravine prevederilor Codului de procedura fiscala si reglementarilor proprii.

Acuzatia de prelucrare nelegala a datelor cu caracter personal a fost determinata si de faptul ca ANAF nu a asigurat informarea completa a persoanelor ale caror date personale au fost publicate la data de 16 mai 2016, nici prin notificarile prealabile trimise prin posta, nici in cadrul informatiilor publicate pe site-ul institutiei.

"Pentru faptele constatate, au fost aplicate urmatoarele sanctiuni: amenda in cuantum de 11.000 lei, in baza art. 32, raportat la art. 4 din Legea nr. 677/2001, coroborat cu art. 5, art. 6 si art. 8 din O.G. nr. 2/2001; amenda in cuantum de 5.000 lei, in baza art. 32, raportat la art. 12 din Legea nr. 677/2001, coroborat cu art. 5, art. 6 si art. 8 din O.G. nr. 2/2001", precizeaza ANSPDCP, precizand ca amenda contraventionala pentru incalcarea prevederilor Legii nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date a fost de 16.000 de lei.

ANAF a publicat in 16 mai lista persoanelor fizice cu datorii la bugetul de stat in baza datelor existente la data de 31 martie, printre acestea regasindu-se politicieni, fosti ministri, oameni de afaceri, dar si Regele Mihai. Mai multe persoane - printre care fostul ministrul al Justitiei Catalin Predoiu si fiica cea mica a fostului presedinte Traian Basescu - au sustinut ca si-au platit datoriile, iar datele prezentate nu sunt reale, iar Casa Regala a anuntat ca a contestat datoriile.

Sursa foto: agerpresfoto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
ANAF: ANSPDCP a acordat amenda pentru date neactualizate