Banii ar putea ajunge pentru mai mult de 5000 de credite

Mai multe banci au cerut, in aprilie, suplimentarea plafonului pentru programul Prima Casa, avand in vedere faptul ca sumele alocate erau epuizate, iar in asteptare se aflau mii de cerereri din partea clientilor.

"Ministerul Finantelor Publice propune suplimentarea plafonului de garantii aferent acestui an cu suma de 500 milioane de lei. Masura raspunde solicitarilor potentialilor beneficiari ai programului si tine cont de dinamica semnificativ crescuta a volumelor garantate in cadrul programului si de adoptarea legislatiei privind darea in plata", a precizat ministerul, ]ntr-un comunicat.

Programul Prima Casa beneficia initial de 1,69 miliarde de lei garantii de stat

Insa cum statul garanteaza jumatate din valoarea imprumuturilor acordate prin Prima Casa, bancile au putut acorda in acest an credite cu o valoare totala dubla, adica de 3,38 miliarde de lei.

Insa tot plafonul alocat entru 2016 a fost deja epuizat in special ca urmare a proiectului Legii darii in plata, care a creat panica in randul multor romani.

"Astfel, in 2016, pana la data de 1 mai 2016, au fost acordate 13.100 de garantii in valoare de 1,2 miliarde de lei, fata de perioada similara a anilor 2015 si 2014, in care au fost acordate garantii in valoare de circa 668 milioane de lei si respectiv 536 milioane de lei. Aceste evolutii au condus la necesitatea celei de-a doua redistribuiri a plafoanelor alocate pe institutii financiare in 2016", a men'ionat Ministerul Finantelor.
Programul Prima Casa, lansat in 2009, in plina criza economica si financiara, s-a bucurat de popularitate printre romani. Pana la 1 mai 2016, peste 178.000 de locuinte au fost cumparate prin intermediul programului guvernamental, in valoare de aproape 30 de miliarde de lei, potrivit datelor oficiale.

Sursa foto: Peshkova / Shutterstock