"La aceasta evolutie pozitiva au contribuit atat segmentul asigurarilor generale, cat si cel al asigurarilor de viata. A avut loc o imbunatatire a gradului de acoperire a rezervelor tehnice cu active admise, cresterea calitatii activelor si un nivel mai ridicat de cedare in reasigurare. In acelasi timp, numarul mediu de zile de solutionare a daunelor s-a redus. Ca grad de penetrare, cresterea nu este doar valorica cat si calitativa", a declarat Misu Negritoiu, presedintele ASF.

In opinia sa, in asigurari procesul de aliniere si refacere al pietei a fost unul radical. "In 2015, ne bucura reluarea cresterii pe baze sustenabile. Piata asigurarilor a devenit mai transparenta, predictibila si mai stabila. Poate aceste lucruri nu se vor intampla in totalitate, dar argumente exista. Drept urmare, 2016 va fi o piata intr-o continua crestere si mult mai stabila", a mai spus presedintele ASF.

El a aratat, de asemenea, ca "procesele calitative care s-au intamplat in piata nu sunt independete de masurile noastre. Trebui sa aducem piata asigurarilor la o aliniere a investitiilor in active mult mai lichide si mai sigure. S-au imbunatit si rulajele, dar si constientizarea importantei incasarilor intre asiguratori".

Printre masurile "radicale" luate de Consiliul ASF in 2015, se afla solicitarea intrarii in faliment a Astra Asigurari din luna august, aflata, pana atunci, in administrare speciala, dupa ce compania nu a reusit sa atraga 425 milioane lei la capital, despagubirile urmand sa fie acordate de Fondul de Garantare. Compania de asigurari Astra a intrat in mod oficial in faliment, dupa o decizie definitiva in acest sens a Curtii de Apel Bucuresti din aprilie 2016.