Legea cash-back-ului prevede: Posibilitatea retragerii banilor de la comercianti in sistemul bancomat, in suma de maxim 200 de lei, reprezentand un avantaj pentru persoanele din mediul rural, unde reteaua de bancomate (ATM-uri) nu este prea dezvoltata.

Legea cash-back-ului a beneficiat si de un amendament, adoptat in Comisiile de specialitate din Camera Deputatilor, care prevede scaderea pragului cifrei de afaceri de la care implementarea platii cu cardul devine obligatorie pentru comercianti, de la 100.000 de euro pe an, la 10.000 de euro anual, astfel incat numarul POS-urilor va creste.

"MasterCard a sustinut aceasta initiativa legislativa inca de la primele discutii si ne bucuram sa vedem ca proiectul a fost adoptat cu aplicabilitate asupra comerciantilor cu o cifra de afaceri anuala de peste 10.000 euro, multi dintre acestia in mediul rural sau urban mic", a afirmat Vladimirescu intr-un comunicat.

El a subliniat ca MasterCard vrea sa contribuie la discutiile pentru redactarea normelor metodologice ale actului normativ, pentru ca sistemul sa fie implementat transparent si eficient.

"MasterCard va continua sa incurajeze initiativele care vizeaza extinderea infrastructurii de acceptare a cardurilor, o necesitate a pietei locale, cu impact pozitiv la nivelul intregii economii. Credem ca legea cash-back reprezinta un pas firesc in aceasta directie a fiscalizarii economiei, incurajand transparenta, dezvoltarea sustenabila si progresul prin utilizarea pe scara larga a platilor electronice", a conchis Vladimirescu.

Initiatorul legii: Comerciantii care intra in acest sistem vor putea sa-si amortizeze cheltuielile

Initiatorul legii, deputatul UDMR Zsolt Molnar, spune ca astfel de sisteme functioneaza cu succes in Statele Unite ale Americii si in alte tari din vestul Europei, precizand ca numarul comerciantilor care accepta plata cu cardul bancar in mediul rural este foarte scazut, insa exista mult mai putine bancomate, din cauza costului crescut de administrare pentru banci.

Citeste si:

"Acei comercianti care intra in acest sistem vor putea sa-si amortizeze cheltuielile. Am prevazut in lege un comision de 1% comerciantilor. Practic, ne-am straduit ca acei comercianti care isi asuma inca o povara, pentru ca ei cred ca este o povara acest lucru, sa poata fi compensati. (...) Vor intra in vigoare legile pietei. Acei comercianti care dau cashback au o sansa mai mare de a-si fideliza clientii si de a-si creste numarul de cumparatori", a mai spus Zsolt Molnar.

Legea permite si ca acesti comercianti care nu au suficiente fonduri in casa sa refuze oferirea avansului de 200 de lei, stipulat in lege, in cazuri speciale, pentru a nu le fi perturbata activitatea economica.
Actul normativ trebuie sa fie promulgat de presedintele Klaus Iohannis pentru a intra in vigoare.

Sursa foto: Alexandru Nika / Shutterstock