"Am iesit din Bucuresti acum si am vazut pe un panou ca scria RCA ieftin. Probabil ar trebui sa interzicem aceasta reclama. Este impotriva protectiei consumatorului. Nu se poate ca cineva sa faca reclama la RCA ieftin. Ajungem din nou la situatia din care am iesit" a spus Misu Negritoiu (foto). In opinia sa, "RCA ieftin" inseamna "cost generation", dar nu si "risk administration".

Majoritatea specialistilor admit ca segmentul RCA a fost, de-a lungul timpului, locul de desfasurare al unui razboi al preturilor, atat din punctul de vedere al primelor, cat si al comisioanelor acordate brokerilor pentru a vinde mai mult de la o companie, iar serviciile furnizate pagubitilor au fost unele pe masura preturilor practicate.

De altfel, in perioada 2007-2008, comisioanele practicate in piata RCA puteau ajunge chiar si la 40% (potrivit declaratiilor lui Misu Negritoiu) din prima de asigurare, nivel exagerat de mare tinand cont de riscurile asumate. Acest procent s-a diminuat treptat, in ultimii ani, in contextul in care si asiguratorii au cautat sa-si reduca cheltuielile de emitere, dar nu scad sub 20%.

Citeste si:

De asemenea, Misu Negritoiu a subliniat ca "nu mai exista", in acelasi timp, "argumente fundamentale pentru cresterea primelor de asigurare RCA. Asta trebuie bine retinut si bine inteles. Exista insa premise pentru dezvoltare sustenabila la nivelul actual de prime notificate colectate de la asiguratori".

Totodata, "putem afirma astfel ca a crescut predicitiblitatea in piata. Ne uitam la jucatorii noi care vin in piata, la cei care sunt deja in piata si care vor sa se dezvolte si din moment de fac acest lucru, banuiesc ca predictibilitatea a crescut. Inclusiv si pentru ASF. Suntem in stare sa spunem ca asteptarile pentru acest final de an vizeaza ca rata daunei combinate sa ajunga in jur de 100% si sa nu mai avem devierile de astazi", a spus Misu Negritoiu (foto).

Misu Negritoiu: Exista o formula magica de calcul RCA

Seful ASF a adaugat ca autoritatea a identificat si evaluat individual toate categoriile de cheltuieli si de venituri ale asiguratorilor ASF. "Exista o formula: 65% rata daunei, 30% cheltuieli si 5% profit care trebuie sa reflecte structura ratei combinate, fata de un dezechilibru pe care il avem in prezent. Noi n-am fi putut sa reasezam piata, daca nu am fi avut Legea Fondului de Garantare a Asiguratilor (FGA - n.r.) si organizarea fondului ca o noua institutie separata. Nu putea sa functioneze un fond de garantare ca un departamente in ASF si la o compensare nelimitata", a mai spus Misu Negritoiu.

In acest sens, presedintele ASF a dat, ca exemplu, situatia Astra Asigurari, unde masa credala a ajuns 2.200 miliarde de lei, fata de cele 500 de milioane de lei, valoarea estimarii FGA cu privire la costul pietei pentru lichidarea societati de asigurari. "Diferenta reprezinta pretentiile creditorilor pe vechea legislatie, unde compensarea era nelimitata. Astazi probabil nevoia ar fi fost de 3 miliarde de lei, care erau tot costurile pietei. Cine ar fi cerut lichidarea Astra Asigurari atunci?", a subliniat Misu Negritoiu.

Sursa foto: Agerpres