“Perspectiva cea mai importanta pentru sectorul financiar si cel bancar ar fi probabilitatea ca acest mediu al dobanzilor reduse sa continue. Din ultimele pozitii pe care le-au avut analistii americani de marca, pana la guvernatori ai FED, vorbim de ani si ani in care dobanzile sa fie foarte jos, nici pe departe in limitele cu care ne-am obisnuit”, a afirmat Olteanu la conferinta “Financial.forum” organizat de Profit.ro, conform News.ro

El a subliniat ca aceasta perspectiva are o implicatie “dramatica” asupra industriilor financiare de tipul asigurarilor si pensiilor private, pentru ca acestea nu pot functiona in pradigma lor actuala decat pe baze de randament ale unor titluri sigure.

A doua implicatie, “complicata”, vizeaza bancile comerciale, care sunt in situatia in care marjele de dobanda pentru depozite si credite sa se ingusteze. Pe de alta parte, bancile sunt constranse de reglementari, in conditiile in care reglementarea la nivel global, european, national referitoare la comisioane din operatiuni le impinge permanent pe acestea in jos.

Citeste si:

“Ele nu sunt deloc coordonate. In momentul cand veniturile din dobanzi coboara din ratiuni economice, iar veniturile din comisioane coboara din ratiuni de vointa politica, este o provocare interesanta pentru banci sa vedem de unde or sa produca acele venituri din care sa plateasca dividende din care sa-i convinga pe actionari ca merita sa aduca in continuare capital”, a mai spus Olteanu.

Viceguvernatorul BNR a mentionat ca romanii pot apela oricand la o banca care nu este rezidenta in Romania si care ofera conditii mai bune decat una rezidenta, ca urmare a cadrului legislativ, intrcat serviciile circula liber in economia europeana.

Sursa foto: Garry L./ Shutterstock