Dobanzile mentinute la niveluri reduse pe o perioada de cativa ani are o implicatie dramatica asupra industriei asigurarilor si pensiilor private, deoarece functioneaza pe baze de randament ale unor titluri sigure, dar si una pentru bancile comerciale, care vor ingusta markele de dobanzi la depozite si credite, coroborat cu reducerea comisioanelor, avand ca provocare realizarea de venituri pentru a multumi actionarii, a declarat viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu.

“Perspectiva cea mai importanta pentru sectorul financiar si cel bancar ar fi probabilitatea ca acest mediu al dobanzilor reduse sa continue. Din ultimele pozitii pe care le-au avut analistii americani de marca, pana la guvernatori ai FED, vorbim de ani si ani in care dobanzile sa fie foarte jos, nici pe departe in limitele cu care ne-am obisnuit”, a afirmat Olteanu la conferinta “Financial.forum” organizat de Profit.ro, conform News.ro

El a subliniat ca aceasta perspectiva are o implicatie “dramatica” asupra industriilor financiare de tipul asigurarilor si pensiilor private, pentru ca acestea nu pot functiona in pradigma lor actuala decat pe baze de randament ale unor titluri sigure.

A doua implicatie, “complicata”, vizeaza bancile comerciale, care sunt in situatia in care marjele de dobanda pentru depozite si credite sa se ingusteze. Pe de alta parte, bancile sunt constranse de reglementari, in conditiile in care reglementarea la nivel global, european, national referitoare la comisioane din operatiuni le impinge permanent pe acestea in jos.

“Ele nu sunt deloc coordonate. In momentul cand veniturile din dobanzi coboara din ratiuni economice, iar veniturile din comisioane coboara din ratiuni de vointa politica, este o provocare interesanta pentru banci sa vedem de unde or sa produca acele venituri din care sa plateasca dividende din care sa-i convinga pe actionari ca merita sa aduca in continuare capital”, a mai spus Olteanu.

Viceguvernatorul BNR a mentionat ca romanii pot apela oricand la o banca care nu este rezidenta in Romania si care ofera conditii mai bune decat una rezidenta, ca urmare a cadrului legislativ, intrcat serviciile circula liber in economia europeana.

Sursa foto: Garry L./ Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri