Creditele in lei acordate populatiei au crescut cu peste 35% in ultimul an

Imprumuturile in lei acordate firmelor si populatiei au avansat in aprilie cu 1,7% fata de luna precedenta, pana la 115,75 miliarde de lei, creditarea populatiei in lei accelerand fata de lunile anterioare, cu un avans de 2,5% fata de martie si de 35,5% in ultimul an, in conditiile in care la finalul lunii aprilie a fost promulgata Legea darii in plata, care se aplica din 13 mai, arata datele publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

In ansamblu, creditele acordate de catre banci populatiei si firmelor, in lei si in valuta, au avansat in aprilie cu 0,1% fata de martie si cu 3% comparativ cu aprilie 2015, pana la 216,44 miliarde lei (48,3 miliarde euro), scrie News.ro. Ritmul anual de crestere a creditarii a accelerat fata de perioada martie 2015-martie 2016, cand a fost de 2,8%, si a revenit la nivelul inregistrat in decembrie, de 3%, arata datele BNR.

Accelerarea creditarii populatiei a avut loc in conditiile in care multi romani au preferat sa ia credite inainte de aplicarea Legii darii in plata, de la 13 mai.

Analistii estimeaza o contractie a creditarii dupa aplicarea legii, in conditiile in care bancile au inasprit conditiile de acordare a creditelor ipotecare standard, din cauza cresterii riscurilor de neplata a ratelor. Cresterea creditarii a fost generata, si in aprilie, integral de componenta in lei, in conditiile in care imprumuturile in valuta au continuat sa scada rapid.

"Creditul in lei s-a majorat cu 1,7 la suta (1,8 la suta in termeni reali), in timp ce creditul in valuta exprimat in lei s-a redus cu 1,7 la suta (exprimat in euro, creditul in valuta a scazut cu 1,8 la suta)", se arata in comunicatul BNR.

Citeste si:
„Noua casă” primește mai puțini bani decât anul trecut - 1,5...
„Noua Casă” va avea buget de...

Astfel, creditele in lei acordate populatiei au crescut in aprilie cu 2,5% fata de luna precedenta, pana la 57,2 miliarde lei, in timp ce imprumuturile in lei acordate firmelor au avansat cu 0,9% in acelasi interval, pana la 58,5 miliarde lei.

Pe partea in valuta, imprumuturile acordate populatiei s-au contractat cu 1,3% in aprilie fata de martie, pana la echivalentul in lei a 51,5 miliarde lei, iar creditele in valuta acordate companiilor au scazut cu 2,2%, pana la echivalentul a 49,2 miliarde lei.

In urma evolutiei, la finalul lui aprilie, valoarea creditelor in lei a ajuns la 53,5% din valoarea totala a creditelor acordate de banci populatiei si firmelor, in timp ce creditele in valuta nu mai reprezinta decat 46,5%.

Citeste si:
Cei care au contractat împrumuturi pot solicita suspendarea plăţii...
Persoanele fizice sau...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri