Potrivit acestuia, progresul Romaniei din ultimii 25 de ani se datoreaza si industriei bancare: „Bancile din Romania, pe cont propriu, isi indeplinesc rolul de intermediar financiar, in proportie de 90% si raman cel mai mare finantator al economiei romanesti”, a spus seful ARB. Acesta a adaugat ca sistemul bancar romanesc este unul dintre putinele sisteme din Europa care nu a solicitat si nu a fost sprijinit niciodata cu bani publici, ceea ce denota o dovada de profesionalism din partea institutiilor bancare autohtone.

Presedintele ARB a mai precizat ca ponderea creditului din Produsul Intern Brut in Romania este de 32%, in timp ce media statelor europene este de 120% si ca recuperarea acestui decalaj ar trebui sa fie o prioritate pentru sistemul bancar romanesc.

„De ce aduc in discutie acest indicator? Pentru ca reflecta nevoia de creditare mai mare, folosirea multiplicatorului de creditare pentru orice economie”, a spus Danescu, adaugand ca Romania a atins maximum creditului neguvernamental de 53 de miliarde de euro. „Acest credit nu trebuie privit ca si neperformanta la un moment dat, ci prin faptul ca s-au sprijinit oameni sa-si cumpere o casa, sa-si imbunatateasca cultura profesionala si personala sau sa-si intemeieze o afacere”.

Citeste si:

Potrivit ultimelor date BNR, soldul creditului neguvernamental se situeaza la pragul de 48,3 miliarde euro, in timp ce creditul guvernamental insuma 20 miliarde euro.

ARB concentreaza intreaga piata bancara din Romania formata din 37 de banci active ca persoane juridice romane sau straine in sectorul financiar de 25 de ani. ARB este membra a Federatiei Bancare Europene din anul 1992 (cu drepturi depline din 2007), a Consiliului European al Platilor, a Federatiei Ipotecare Europene si in 26 de organisme nationale lucrative privind dezvoltarea si perfectionarea cadrului economic.

Sursa foto: Mircea Dragos