Dragu: Finantele vor efectua o analiza calitativa a cheltuirii banilor publici, inclusiv in sectorul sanatatii

Ministerul Finantelor Publice va efectua la jumatatea anului o analiza calitativa a cheltuirii banilor publici, inclusiv in sistemul sanitar, vizand raportul costuri - rezultate, a declarat duminica ministrul de resort, Anca Dragu, precizand ca este mai mult decat un audit, mai curand un program de “terapie intensiva”.

“La jumatatea anului vom avea la Ministerul Finantelor o analiza a eficientei cheltuirii banilor publici, care va cuprinde si un program de la Ministerul Sanatatii. Cred ca este un program de terapie intensiva pe care il am la minister”, a afirmat Dragu intr-o emisiune la Digi24, potrivit News.ro.

Ea a fost intrebata daca exista la nivelul Guvernului o imagine de ansamblu a risipei banului public din sistemul sanitar, in contextul scandalului din sanatate privind dezinfectantii diluati furnizati de Hexi Pharma in spitale.

Ministrul a punctat ca Executivul are o imagine asupra banilor care se aloca in sanatate, dar si perceptia ca, desi domeniul este finantat destul de bine, exista multe nevoi si multe lipsuri.

“Ceea ce am constatat odata cu preluarea mandatului a fost lipsa analizei eficientei folosirii banului public, aceasta analiza nu se face in Romania”, a mai spus Dragu.

Citeste si:
Deficitul bugetar a ajuns la 4,17% din PIB, în primul semestru din...
Ministerul Finanțelor:...
Citeste si:
Temperatura normala a corpului
Temperatura normala a corpului

Ea a subliniat ca analiza calitativa va fi realizata de o unitate din minister, pentru care este in curs de recrutare a personalului, urmand ca primele rapoarte sa fie disponibile undeva in luna iulie.

In privinta regulii care se aplica la licitatii, unde sunt desemnati castigatorii in functie de cel mai mic pret oferit, Dragu spune ca aceasta este schimbata in noul pachet de legi privind achizitiile publice.

“Este o regula importanta, care aduce in discutie si calitatea, pentru ca am constatat in practica de multe ori ca nu cel mai ieftin produs este cel care ne trebuie si atunci autoritatile contractante au fost puse de multe ori in aceasta situatie de a fi nevoita sa lucreze cu material produse care nu satisfac nevoile de calitate, dar pe care trebuia sa le achizitioneze din acest considerent”, a conchis ministrul.

Citeste si:
Min. Finantelor verifica cum cheltuie Primaria Bucuresti banii publici
Ministrul Finantelor anunta...
Sursa foto: Romolo Tavani/Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri