In fata concurentei tot mai agresive din partea Fintech, unele banci sunt inca in faza de "negare" sau "rezistenta", dar cele mai multe se gandesc cum sa colaboreze cu acesti jucatori, clientul fiind cel care va castiga de pe urma acestei simbioze, pentru ca va avea acces la tehnologii inovatoare si costuri mai mici.

"Cred ca asistam la un proces clasic de schimbare, nu as clasifica-o drept o lupta. Unele banci sunt inca in fazele de "negare" sau "rezistenta", insa cele mai multe sunt in stadiul de "explorare" sau chiar "acceptare". In mod cert este nevoie de tehnologie pentru a tine pasul cu asteptarile clientilor, de aici si oportunitatea unei colaborari intre sistemul bancar si solutiile Fintech", a declarat Daniel Nicolescu (foto), creatorul SymphoPay, o solutie care intermediaza interactiunea dintre comerciant, banca si client.

Antonio Eram, fondatorul Netopia mobilPay considera ca vor exista anumite zone ce vor fi impactate de catre companiile noi de Fintech, pentru ca acestea au "o capacitate generativa si de absorbtie a noilor tehnologii, lucrand in alta viteza, cu abordari de tip LEAN, care nu sunt specifice si nici nu pot fi implementate de catre bancile sau serviciile financiare traditionale".

In opinia lui Eram, bancile, ca jucatori traditionali care asigura stabilitate, vor fi nevoite sa isi deschida larg portile pentru companiile mici, de Fintech, direct prin parteneriate sau investitii si indirect prin sustinere si motivare, dar "cel putin in piata noastra, mai este incredibil de mult de lucru".

Clientii sunt cei care vor avea de castigat de pe urma concurentei bancilor cu Fintech

"Daca vorbim de o lupta in care sunt implicate industria bancara si cea Fintech, atunci cu siguranta este o lupta comuna de a le oferi clientilor experiente mai placute. Iar digitalizarea bancara va facilita aceasta colaborare si va usura utilizarea serviciilor bancare si de card. Este deci un proces win-win, in al carui punct convergent se afla oportunitatea de a dezvolta industria serviciilor financiare in ansamblul ei", concluzioneaza seful PayU Romania, Marius Costin.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri