Indiferent de industria la care ne raportam, investitiile in dezvoltarea proceselor tehnologice reprezinta o mutare care face diferenta. In ceea ce priveste sistemul financiar, Alexandra Smedoiu, director Consultanta Fiscala in cadrul PwC, este de parere ca investitia in solutii fintech este mutarea pe care bancile traditionale trebuie sa o urmeze daca isi doresc sa se dezvolte. In contextul intrarii in vigoare a directivei PSD2, ce obliga bancile sa isi adapteze sistemel IT, aceste investitii sunt mai mult decat necesare pentru a-si asigura continuitatea intr-un mediu in care consumatorii sunt din ce in ce mai deschisi catre solutiile inovatoare.

Imbratisarea solutiilor fintech de catre jucatorii traditionali poate fi facuta prin dezvoltare in-house sau prin parteneriatele cu startup-urile de profil, unele dintre acestea bucurandu-se de increderea a milioane de clienti in urma dezvoltarii unor produse ce se diferentiaza prin rapiditate si costuri reduse.


Inscrie-te gratuit la Future Banking si vei avea ocazia sa participi, pe 10 si 11 mai, la unul dintre cele mai mari evenimente regionale dedicate digitalizarii sistemului financiar, unde speakeri internationali si locali vor prezenta ultimele inovatii din industrie.

"Singura strategie care nu este aducatoare de beneficii este aceea de a sta pe loc. Fie ca o banca traditionala dezvolta individual produse si servicii conexe pentru a fi mai aproape de utilizatorii sai, fie dezvolta parteneriate cu operatorii din piata, solutia pentru dezvoltare este aceea de a investi in fintech. PSD 2, ca multe alte directive europene, vine sa il protejeze pe consumator si sa creeze mai multa competitie in domeniul financiar, in beneficiul tuturor utilizatorilor de servicii. Cu cat o banca este mai bine pozitionata ca imagine si are sisteme IT mai dezvoltate, cu atat sansele sa ofere individual produse si servicii tehnologice sunt mai mari, iar costurile pot fi suportate mai usor. Pentru bancile mai mici, este probabil mai usor sa dezvolte parteneriate cu diversi operatori sau integratori de servicii; insa in acest caz, bancile pot pierde partial controlul asupra propriilor clienti, care vor migra catre acesti noi operatori, banca ramanand sa asigure doar produsele traditionale", precizeaza Alexandra Smedoiu (foto stanga), director Consultanta Fiscala in cadrul PwC, pentru wall-street.ro.

Directiva PSD2, o masura deschizatoare de usi pentru startup-urile fintech din Romania

PSD2

Reprezentanta PwC este de parere ca Romania are potential in ceea ce priveste ecosistemul fintech, cu business-uri care si-au extins activitatea catre aria serviciilor financiare, dar si startup-uri promitatoare. Insa, fiind o tara cu o penetrare inca redusa in ceea ce priveste serviciile financiare diverse, lupta de a castiga increderea clientilor este una stransa.

"Exista si in Romania suficiente firme in domeniul fintech. Unele sunt firme existente, care si-au extins aria de servicii catre diverse zone ale serviciilor financiare cum ar fi: plati electronice, creditare peer-to-peer, tranzactionare electronica pe burse internationale. Altele sunt start-up-uri, cum ar fi: platforme de crowd-funding sau aplicatii care ofera tranzactionarea de criptomonede sau portofele electronice. Chiar daca sunt mai putin cunoscute, cred ca exista un mare potential de dezvoltare pe aceasta zona, pe masura ce serviciile financiare prind avant. Romania este o tara cu o penetrare inca redusa a diverselor servicii financiare, iar acele fintech-uri care vor reusi sa se pozitioneze alaturi de client, cu servicii individualizate, vor avea de castigat. PSD 2 nu face decat sa deschida piata si competitia catre aceste firme.", a adaugat Alexandra Smedoiu.

In ceea ce priveste conformarea la normele PSD2, reprezentantul PwC precizeaza ca directiva unifica standardele care trebuie respectate atat de catre banci, cat si de catre alti prestatori de servicii financiare. Investitiile unui start-up fintech in ceea ce priveste standardele de siguranta si de protectie a datelor, precum si respectarea cerintelor de arhitectura care sa permita integrarea sistemelor, vor fi destul de costisitoare in comparatie cu cheltuielile pe care le-ar punea intampina in alt domeniu de activitate.

Doua solutii fintech lansate anul trecut sunt Pago Plateste si Volt. Acestea s-au bucurat de sustinerea unor banci din piata si a schemelor de plata. Volt este o aplicatie de transfer de bani in sistem Peer-2-Peer, lansat de catre Volt Finance, in parteneriat cu Libra Internet Bank si MasterCard. De cealalta parte, Pago Plateste este o aplicatie destinanta gestionarii si platii facturilor de utilitati, incarcarii electronice a cartelelor preplatite si plata rovinietelor. Aceasta a fost dezvoltata de catre Timesafe, companie din actionariatul careia, din noiembrie anul trecut, face parte si BT Investments, companie a Grupului Financiar Banca Transilvania.

Reprezentantul PwC a declarat ca un studiu realizat la nivel european de catre compania din care face parte a evidentiat, referitor la comportamentul consumatorilor, ca exista o serie de diferente in ceea ce priveste accesarea aplicatiilor dezvoltate de catre banci, fata de cele dezvoltate de catre companiile fintech.

"Un studiu efectuat de PwC la nivel european arata care sunt serviciile la care apeleaza consumatorii printr-o aplicatie a unei banci, versus o aplicatie a unui operator netraditional din domeniul fintech. Daca in aplicatia bancii, cele mai multe tranzactii se refera la consultarea soldului contului si la efectuarea de plati, in aplicatiile terte au loc mai multe operatiuni cu valoare adaugata, precum cautarea de informatii despre oferte, produse si servicii, obtinerea de consultanta financiara, chiar tranzactionare de diverse instrumente etc. Pentru ca aceste lucruri sa se intample insa, consumatorul trebuie sa perceapa aplicatia drept sigura", a adaugat reprezentant Smedoiu.

Blockchain, una dintre tehnologiile care vor avea impact pe zona financiara

Tehnologia Blockchain este descrisa ca fiind un registru electronic descentralizat in care inregistrarile sunt legate si securizate cu ajutorul criptografiei, formand blocuri de date conectate intre ele. Aceasta tehnologie se afla in spatele monedelor digitale, prima creata si cea mai populara fiind Bitcoin, a carei valoare pe unitate s-a apropiat la finalul anului trecut de 20.000 de dolari. Popularitatea monedei Bitcoin, dar si caracterul inovator al tehnologie au dus la crearea mai multor critpomonede care in acest moment formeaza o piata a carei valoare totala se ridica la peste 464 miliarde de dolari. Reprezentanta PwC este de parere ca aceasta tehnologie face parte dintre cele care vor avea un impact semnificativ in zona financiara, alaturi de accesul la informatie prin intermediul API-urilor.

Citeste si:

    "Una din tehnologiile care vor avea impact pe zona financiara va fi cu siguranta "blockchain". Blockchain va influenta nu doar aparitia si dezvoltarea criptomonedelor, dar si modul in care se tranzactioneaza si aparitia retelelor de tip peer-to-peer. De asemenea, datorita reglementarilor PSD 2, accesul la informatie prin intermediul API-urilor (API - application programming interface) va redefini industria. Uber, spre exemplu, a ajuns unde este astazi integrandu-si serviciul cu Google Maps pentru a facilita preluarea utilizatorilor de catre soferi. Un pas logic si necesar a fost extinderea masiva a ariei de capabilitati utilizand integrarea cu interfete ale diversilor parteneri, cum ar fi PayPal pentru plati electronice, sau alti operatori pentru a oferi servicii conexe precum rezervari la restaurante, zboruri etc.", a adaugat Alexandra Smedoiu.

    Directiva PSD2 a intrat in vigoare pe 13 ianuarie 2018 si cele mai multe efecte sunt resimtite in domeniul tehnologiei informatiei si in cel al conformitatii. reprezentanta PwC precizeaza ca sistemele IT ale bancilor vor trebui adaptate pentru a sustine cerintele directive, dintre care, cateva dintre acestea sunt:

    • Reguli mai stricte de autentificare a utilizatorilor de plati electronice. De pilda, o plata de peste 30 de euro trebuie autentificata prin cel putin doua chei de verificare (cum ar fi, parola / PIN, si localizarea geografica sau dispozitivul folosit, sau chiar amprenta biometrica).
    • Deschiderea interfetelor catre prestatorii terti de servicii; astfel, bancile vor trebui sa permita accesul la informatiile despre clienti (date personale, conturi bancare etc.) pentru alti integratori de servicii online, procesatori de plati etc. Acest acces va trebui sa se realizeze intr-un mediu sigur, deci se pune foarte mult accentul pe securitatea datelor. Pe de alta parte, aceasta deschidere a bancilor catre piata va permite altor jucatori sa acceseze date despre clienti si sa le utilizeze pentru a oferi acestora servicii (spre exemplu, managementul finantelor personale). Prin urmare, este de asteptat sa apara mai multa competitie pe piata serviciilor financiare, iar acei jucatori care vor oferi clientilor servicii adaptate nevoilor acestora, respectiv servicii individualizate, vor avea de castigat.
    • Protectia datelor cu caracter personal - odata cu deschiderea arhitecturii de retea, va exista mai multa presiune pe respectarea prevederilor legilor de protectie a datelor cu caracter personal. Situatie in care departamentele de conformitate ale bancilor vor trebui inca o data sa raspunda provocarilor, cu atat mai mult cu cat, din luna mai 2018, intra in vigoare Regulamentul privind Protectia Datelor cu Caracter Personal la nivelul Uniunii Europene (GPDR).
    Citeste si:

      Sursa foto: By TippaPatt / Shutterstock.com

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Armand Iliescu
      Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


      Setari Cookie-uri