Ministerul Finantelor Publice a declarat ca Romania are o rezerva valutara substantiala care ar putea fi utilizata pentru a atenua riscurile determinate de cresterea costurilor de finantare in perioada urmatoare, astfel ca iesirea Marii Britanii din UE va avea un impact redus asupra economiei romanesti pe termen scurt, insa va ajunge la nivel moderat pe termen mediu, astfel ca este necesara o politica fiscal-bugetara prudenta, fara masuri care ar putea afecta tintele bugetare.

“Ministerul urmareste cu atentie evolutia pietelor financiare la nivel european si international si este in contact permanent cu partenerii europeni, cu institutiile financiare internationale si nationale”, a anuntat MFP, conform NEws.ro

Datorita nivelului confortabil de rezerve in valuta, Finantele pot redimensiona volumul emisiunilor de titluri de stat in urmatoarea perioada, pana la stabilizarea pietelor, avand in vedere volatilitatea pe pietele financiare la nivel national, regional si international pe termen scurt. Reprezentantii Finantelor considera ca impactul asupra economiei locale va fi redus in prima faza, intrucat Romania inregistreaza rezultate economice solide, cu o crestere economica de 4,3% in primul trimestru, o executie bugetara echilibrata la cinci luni, si un nivel al datoriei publice printre cele mai mici din UE.

“Mai mult, un posibil impact negativ asupra cresterii economice in Uniunea Europeana poate fi compensat in plan intern prin cererea in crestere inregistrata de Romania”, mai spun oficialii MFP.

Pe termen mediu, evolutia principalilor indicatori economici ar putea fi afectati moderat, astfel ca “se impune mai mult ca oricand” o politica fiscal-bugetara prudenta si o responsabilitate mai mare in ceea ce priveste masurile care ar putea afecta tintele bugetare si ar putea amplifica temerile pietelor financiare.

“Ministerul Finantelor Publice isi va concentra eforturile asupra masurile de mentinere a deficitului bugetar in tintele anuntate, eficientizarii cheltuielilor publice si cresterii gradului de colectare a veniturilor, precum si asupra programelor de dezvoltare economica cu efect multiplicator in economie”, precizeaza MFP.

Romania va participa activ la discutiile de la nivelul UE privind modul cum poate fi gestionat impactul Brexit, unul dintre efectele luate in calcul fiind cel asupra bugetului UE, la care Marea Britanie contribuie in mod semnificativ, avand o pondere de 11%.
Britanicii au votat joi pentru iesirea Marii Britanii din UE in proportie de 51,9%.

Sursa foto: Andrey_Popov / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri