Ministerul Finantelor Publice vrea sa redeschida in acest an, din ratiuni de costuri, o emisiune de euroobligatiuni cu discount lansata in 2008, cu maturitate in iunie 2018, prin care a atras deja 750 de milioane euro, astfel ca noile titluri vor avea o scadenta reziduala de sase ani.
"Momentul lansarii emisiunii, valoarea, precum si randamentul (referinta de pret) acesteia urmeaza a se stabili in functie de conditiile existente pe pietele financiare internationale de la acea data, precum si de necesitatile de finantare a deficitului bugetar si refinantare a datoriei publice, operatiunea urmand a fi aprobata prin ordin al ministrului finantelor publice, in conditiile legii", se arata intr-o nota de fundamentare a unui proiect de hotarare de Guvern, citata de Mediafax.

Prin aceasta operatiune, Trezoreria "intentioneaza sa preintampine efectele de contagiune externa, a caror evaluare nu este posibila la momentul actual, prin consolidarea buffer-ului financiar in valuta in vederea finantarii deficitului bugetar si refinantarii datoriei publice si pentru a evita eventuale presiuni asupra costurilor de finantare din cursul anului datorate acestui fenomen".

Romania a vandut in luna iunie 2008 euroobligatiuni, pe termen de zece ani, prin carea a atras fonduri de 750 de milioane de euro, la un cupon de 6,5%, pretul de emisiune fiind de 98,59 euro pe unitate. Randamentul titlurilor a fost cu 1,7 puncte procentuale peste nivelul obligatiunilor de referinta.

Aranjorii imprumutului au fost bancile Credit Suisse, EFG Eurobank si UBS.

Administratorii datoriei publice motiveaza redeschiderea acestei emisiuni prin faptul ca o noua operatiune pe pietele externe presupune costuri mai mari.

De asemenea, in nota de fundamentare se mentioneaza ca Ministerul Finantelor isi propune sa asigure o prezenta constanta a Romaniei pe pietele externe de capital " in scopul valorificarii in timp optim a ferestrelor de oportunitate care permit executia cu eficienta si eficacitate a tranzactiilor pe aceste piete".

Cristian Sporis, secretarul de stat in Ministerul Finantelor care coordoneaza Trezoreria, a declarat in luna mai ca Guvernul vrea sa emita in trimestrul al treilea obligatiuni pe pietele internationale si sa reduca finantarea de pe piata locala, in pofida temerilor generate de speculatiile privind iesirea Greciei din zona euro.

Totodata, el a spus ca Romania isi mentine intentia de a plasa pana la 2,5 miliarde euro (3,2 miliarde dolari) pe plan international in acest an, in functie de conditiile de pe piete.

Sporis a mai afirmat la acea data, pentru Bloomberg, ca Romania nu este constransa sa se imprumute de pe pietele internationale, deoarece are rezerve de aproximativ 4 miliarde euro si o linie de finantare de 1 miliard de euro de la Banca Mondiala.

Ministerul Finantelor a atras in acest an 2,25 miliarde de dolari prin emisiuni de titluri pe piata SUA. La aceasta suma se adauga imprumuturi de 35,95 miliarde de lei pe piata locala.

Randamentele au scazut treptat de la inceputul anului pana in aprilie, pe fondul reducerii ratei dobanzii de politica monetara de catre BNR.

Acest trend s-a oprit insa in luna mai, cand BNR a decis sa intrerupa ciclul de reducere a ratei de politica monetara din cauza schimbarilor politice din Romania, care s-au suprapus pe intensificarea temerilor investitorilor cu privire la viitorul zonei euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri