Autoritatatea de Supraveghere Financiara (ASF) a anuntat, miercuri, ca a facut un exercitiu de ”mystery shopping” pentru piata pensiilor private obligatorii, cunoscut ca Pilonul II de pensii, iar rezultatele acestei anchete urmeaza sa fie publicate, scrie News.ro.

Tehnica de ”mistery shopping” (cumparator secret) este o tehnica de cercetare si investigatie, folosita de diverse institutii, pentru a strange, sub acoperire, informatii despre produsele sau serviciile unor companii. In aceasta operatiune este folosit un investigator care se da drept cumparator si care cere, din aceasta ipostaza, informatii despre produsele si serviciile companiei. Informatiile adunate sunt stranse intr-un raport si analizate pentru a fi descoperite eventuale nereguli la companiile cercetate.
ASF va publica, alaturi de rezultatele acestei investigatii, si un raport de monitorizare efectuat in cazul fondurilor de pensii private din Pilonul II. La sfarsitul lui decembrie 2015 erau inregistrati pe Pilonul II de pensii 6,56 milioane de participanti, in crestere cu 4,2% fata de decembrie 2014.

Contributia medie a fiecarui participant in decembrie 2015 a fost de 113,21 lei, in crestere cu 27% fata de perioada similara a anului precedent. Activele fondurilor de pensii de pe Pilonul II au ajuns, la sfarsitul lui 2015, la 5,8 miliarde euro, pe fondul cresterii numarului de participanti si a contributiei medii. Valoarea a crescut cu 29% fata de finalul lui 2014.

Fondurile de pensii de pe Pilonul II au plasat circa doua treimi din banii stransi din contributii in titluri de stat, instrumentele considerate cu cel mai mic risc, dar care, de multe ori, aduc si castiguri mai scazute decat alte forme de plasament. In Romania exista sapte administratori de fonduri de pensii private pe pilonul II: Metropolitan Life, NN Pensii, BCR, Aegon, BRD, Generali si Allianz-Tiriac.

Citeste si:
Ministrul Muncii: Pensiile vor creste, sumele sunt prevazute in buget
Ministrul Muncii, Violeta...

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Care sunt pilonii de baza ai pietelor financiare
Setari Cookie-uri