In pofida inrautatirii prognozei, avansul din 2016 ar urma sa fie cel mai bun ritm de crestere anuala de dupa 2008, pe fondul dinamicii cererii interne, sustinuta de mix-ul relaxat de politici economice, noteaza Andrei Radulescu.

Inrautatirea estimarilor vine in contexul evolutiei economiei interne, unde este asteptata o normalizare a consumului, dupa ce masurile de relaxare fiscala au accelerat puternic cererea din partea populatiei. De asemenea, evolutia din Romania este influentata negativ si de efectele in marile economii europene ale deciziei Marii Britanii de a parasi Uniunea Europeana.

"Am incorporat evolutiile din economia reala si din economia financiara, din plan extern si din plan intern (inclusiv estimarile provizorii (2) ale INS privind dinamica economiei in trimestrul I) si am revizuit scenariul macro-econometric central de previziune pe termen mediu (2016-2018) pentru economia Romaniei. In Romania economia evolueaza la un ritm peste potential, insa dinamica cererii interne pare sa se normalizeze, data fiind atitudinea prudenta a populatiei si companiilor, intr-un context caracterizat prin acumularea de provocari din plan european si din sfera nationala", se arata in raportul publicat de Banca Transilvania.

Citeste si:

Sursa: raport Banca Transilvania

Printre principalii factori de risc pentru acest scenariu central, Banca Transilvania mentioneaza evolutiile macro-financiare globale si europene (inclusiv incertitudinile privind viitorul Uniunii Europene); tensiunile geo-politice globale si regionale; mix-ul intern de politici economice (riscurile determinate de implementarea unor masuri populiste si tergiversarea reformelor structurale); precum si climatul politic in anul electoral 2016.

Recent si Fondul Monetar International a inrautatit usor estimarile de crestere a economiei mondiale cu 0,1 puncte procentuale, la 3,1% în 2016 si 3,4% în 2017, din cauza votului britanicilor pentru iesirea din Uniunea Europeana, avertizand ca impactul s-ar putea agrava daca increderea investitorilor si companiilor va scadea.

De asemenea, si Comisia Europeana a redus estimarile referitoare la cresterea economica din zona euro si Marea Britanie, din acelasi motiv.

Sursa foto: Shutterstock