Perspectiva analistilor certificati CFA privind performantele macroeconomice ale economiei se mentine pe aceeasi tendinta negativa pe care s-a asezat in urma cu doi ani, conform rezultatelor sondajului CFA Romania, scrie CursdeGuvernare.ro.

Analistii si-au corectat pesimismul pe termen scurt privind cursul leului, dar si l-au accentuat pe cel privind inflatia, potrivit perceptiilor inregistrate luna trecuta.

Cursul si inflatia

Peste 84% dintre participantii la sondaj anticipeaza deprecierea leului pentru orizontul de 6 luni pana la 4,7946 lei / euro (aniticipatie in scadere pronuntata fata de 4,7885, din luna anterioara).

In schimb, pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este in crestere usoara pana la 4,8541 lei / euro (de la 4,8462).

Cea mai severa prognoza a venit recent de la capital Economics: 5,15 lei / euro la sfarsitul anului 2019. Alte estimari pentru sfarsitul anului variaza intre 4,8 lei / euro (ING) si 4,77 lei / euro (BCR). Banca Transilvania propune o medie pe tot anul de 4,78 lei/ euro.

Analistii CFA sunt mai sensibili la presiunile inflationiste: anticipatia medie privind rata inflatiei pentru orizontul de 12 luni (aprilie 2020/aprilie 2019) a crescut pana la 4,03%, de la 3,72% in luna anterioara, mult peste limita superioara a domeniului tintit de Banca Nationala (3,5%).

Asupra costului finantarii statului persista mari incertitudini: sondajul CFA Romania din martie anticipeaza majorarea dobanzilor pentru scadentele pe termen mediu (5 ani), ca si majorarea primei de risc a Romaniei. Dar nu este livrata nici o estimare.

Indicatorul de incredere macroeconomica

Indicatorul de Incredere Macroeconomica al CFA Romania a crescut marginal, in martie 2019 fata de luna anterioara cu 0,5 puncte pana la valoarea de 34,9 puncte, dar este in scadere cu 12,7 puncte fata de aceeasi luna a anului anterior.

Componenta de anticipatii a influentat cel mai mult indicatorul agregat, cu o crestere de 1,0 punc te fata de luna anterioara, pana la valoarea de 28,9 puncte si a scazut cu 10,5 puncte fata de aceeasi luna a anului anterior.

Componenta „conditiilor curente a scazut fata de luna anterioara cu 0,4 puncte, pana la valoarea de 47,1 puncte si cu 17,1 puncte fata de aceeasi luna a anului anterior.

Indicatorul de Incredere Macroeconomica CFA Romania cuantifica anticipatiile analistilor Chartered Financial Analyst (CFA®) din Romania si a candidatilor pentru nivelurile II si III ale examenului CFA.

Sondajul este realizat in ultima saptamana a lunii, iar Indicatorul ia valori intre 0 (lipsa increderii) si 100 (incredere deplina in economia romaneasca) si este calculat pe baza a 6 intrebari cu privire la:

Conditiile curente – referitoare la mediul de afaceri si la piata muncii;

Anticipatiile, pentru un orizont de timp de un an privind mediul de afaceri, piata muncii, evolutia venitului personal la nivel de economie si evolutia averii personale la nivel de economie.

Titlul Chartered Financial Analyst (CFA®) este unul dintre cele mai prestigioase din lume pentru profesionistii din domeniul financiar si este administrat de catre CFA Institute.

Programul CFA este un program post-universitar, care pregateste si testeaza candidatii in domeniul eticii si standardelor profesionale, al analizei situatiilor financiare, economiei, managementului de portofoliu, analizei si evaluarii diverselor instrumente financiare si de investitii.

Astazi, in lume exista peste 150.000 de detinatori ai acestui titlu, majoritatea fiind afiliati la cele peste 152 societati membre ale CFA Institute.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri