Analistii CFA sunt tot mai pesimisti cu privire la indicatorii macroeconomici urmariti, in mod special in legatura cu evolutia leului si a dobanzilor. Fata de luna trecuta, sondajul realizat de CFA arata o inrautatire a estimarilor. La cat vad analistii cursul euro peste 12 luni?

Pentru o perioada de 6 luni, membrii CFA anticipeaza o crestere a cursului de schimb la 4,7210 lei/euro. In schimb, in 12 luni, acestia estimeaza ca leul se va deprecia pana la 4,7929 lei/euro. Prognoza este cu atat mai ingrijoratoare cu cat a crescut semnificativ de la o luna la alta. In raportul pe luna mai, analistii chestionati se asteptau la un curs de 4,7046 lei/euro peste 6 luni si si de 4,7603 lei/euro in rastimp de un an.

Inflatia, de asemenea, este vazuta mai rau de analisti acum decat in urma cu o luna. Estimarea pe 12 luni a urcat de la 4,58% la 4,85%. In aceste conditii, se inrautatesc si estimarile privind evolutia dobanzilor.

Dobanzile, cu aproape jumatate de procent mai mari

“Sunt de remarcat anticipatiile de majorare a ratelor de dobanda (fata de valorile actuale) la leu atat pentru scadentele pe termen scurt (3 luni), cat si pentru cele pe termen mediu (5 ani), 90%, si respectiv 84% dintre participantii la sondaj anticipand aceasta evolutie. Astfel rata medie a ROBOR cu scadenta de 3 luni anticipata peste 12 luni este 3,85%, iar randamentul obligatiunilor suverane denominate in lei cu scadenta de 5 ani este de 5,24%. Ca urmare, avand in vedere rata anticipata a inflatiei, pentru scadentele pe termen scurt, sunt anticipate in continuare dobanzi real negative”, reiese din raportul citat.

In raportul anterior, nivelul ROBOR la 3 luni estimat peste 12 luni era de 3,45%, iar randamentul obligatiunilor suverane denominate in lei cu scadenta de 5 ani la 5,03%.

Incepand cu luna mai 2018, in cadrul sondajului au fost adaugate doua noi intrebari si anume:
Cum considera participantii la sondaj evolutia primei de risc de tara a Romaniei in urmatoarele 12 luni, precum si valoarea anticipata pentru un orizont de 12 luni pentru prima de risc de tara a Romaniei, prima de risc masurata prin valoarea CDS in USD pentru scadenta de 5 ani.

In cadrul acestui exercitiu, peste 81% dintre participanti anticipeaza o majorare a primei de risc de tara, iar valoarea medie anticipata a acesteia este de 115 bps (crestere cu aproximativ 20 bps fata de valoarea actuala).

Cu toate acestea, raportul din luna iunie arata o crestere a Indicatorul de Incredere Macroeconomica al CFA Romania cu 2,2 puncte procentuale fata de luna anterioara, pana la valoarea de 43,7 puncte (fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul a scazut cu 16,2 puncte).

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri