Ai fi fost mai avantajat daca tineai banii in depozite bancare decat la un fond de pensii private facultative?

Este o intrebare legitima, pe care probabil si-o pun multi, scrie Radu Craciun pe blogul personal. In ipoteza unei contributii lunare de 100 de lei din salariul brut in ultimii opt ani, economistul citat a calculat posibilele avantajele sau dezavantajele financiare ale unei decizii de a economisi pentru pensie in depozite bancare in loc de a contribui la un fond de pensii private facultative.

Pentru fiecare scenariu, economistul a scazut costurile si impozitele asociate investirii si platii finale a sumei pe 26 iulie 2016. Rezultatele obtinute in urma calculelor sunt urmatoarele:

Suma economiilor lunare nete (Banii la saltea) Suma acumulata in depozitul la termen Suma neta care ar fi fost obtinuta la sfarsitul perioadei din fondul de pensii*
8.113 lei 9.378 lei 10.263 lei

*Sub rezerva indeplinirii conditiilor legale de plata

Prima coloana reprezinta suma neta pe care cineva ar fi economisit-o de-a lungul perioadei luna de luna din salariul net. Suma din a doua coloana reprezinta banii acumulati in depozitul bancar reinnoit luna de luna. Cifra din coloana a trei reprezinta suma pe care cineva ar fi incasat-o la 26 iulie sub forma de pensie privata facultativa.

Asa cum se observa, suma neta care ar fi fost obtinuta la sfarsitul celor opt ani din fondul de pensii facultative, in cazul indeplinirii conditiilor legale de plata, ar fi fost cu 9,4% mai mare decat suma acumulata in depozitul bancar, scrie Radu Craciun.

Citeste articolul integral pe blogul lui Radu Craciun.

Citeste si:
Depozite bancare: cum arată topul pe județe
Depozite bancare: cum arată...
Sursa foto: Vladyslav Starozhylov / Shutterstock 17

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri