"Multi dintre clientii nostri se tem ca economia in 2016 se afla intr-o faza de supraincalzire similara celei din 2008, ambii fiind ani electorali. (…) Nu vedem semne de supraincalzire. In timp ce situatia politica si initiativele populiste sunt similare celor din 2008, balanta comerciala se afla acum intr-o situatie mult mai buna, dar ritmul de deteriorare justifica o monitorizare atenta", potrivit raportului ING Bank.

In timp ce in precedentul ciclu al economiei au jucat un rol important intrarile de capital determinate de aderarea la UE, in prezent raportul dintre depozite si credite sugereaza un ciclu de creditare finantat intern, in care cadrul de reglementare compenseaza, partial, efectele conditiilor de lichiditate financiara.

Ciclul de creditare pare inca in faza de inceput, cu un raport al soldului creditelor fata de PIB de 30,2%, fata de un varf de 40,5%. Temerile au ca sursa dinamica salariilor, care creste importurile si impinge balanta comerciala catre "zona de pericol".

Citeste si:

Populatia pare sa aiba o situatie financiara solida, cu rata de indatorare (raport imprumuturi/venituri) in scadere, ca urmare a majorarii veniturilor cheltuibile.

De asemenea, activele sunt inca departe de a fi supraevaluate, numarul anilor de venituri necesari pentru achizitia unei locuinte fiind la un minim de 7 ani, comparativ cu o medie istorica de 13 ani.

"Indicatorii analizati sugereaza ca faza in care ne aflam este mijlocul ciclului economic. Totusi, exista riscuri pentru o corectie a balantei comerciale printr-o depreciere a monedei si pentru dobanzi mai ridicate daca nu sunt tinute sub control politicile fiscale si salariale", potrivit economistilor ING Bank.